Mehmet Veysel SATIŞ

Mehmet Veysel SATIŞ

Mehmet Veysel SATIŞ

O DEDİ ÖYLE BU DEDİ BÖYLE ŞU DEDİ ŞÖYLE!

30 Ağustos 2021 - 16:15

O DEDİ ÖYLE! BU DEDİ BÖYLE! ŞU DEDİ ŞÖYLE!

İkili ilişkilerde, aile arasında, arkadaşlık ilişkilerinde, yabancı biriyle konuşurken ve hatta siyasette bile sıklıkla başvurulan “abartma” aslında ne anlama geliyor? 

Anlatımlarında abartıya yer vermeyen çok az insana rastlarız, hatta fark etmesek bile bizler de sıklıkla abartıya başvururuz. Bazen karşımızdaki kişinin canını yakmak, bazen dikkat çekmek, bazen de olduğumuzdan daha cesur gözükmek için abartıya başvurabiliriz. 

Yaratabileceği sonuçları düşünmeden başvurduğumuz bu “abartma” kendimizi daya iyi hissetmemizi sağlayabilir. Eğer anlatacaklarımızı abartılı bir şekilde anlatıyorsak ve hedefimiz karşımızdaki kişinin etkilenmesini sağlamaksa amacımıza ulaştığımızda kendimizi daha iyi hissetmiş oluruz. Bu durum her ne kadar olumlu sonuçlanmış gibi gözükse de karşımızdaki kişi için aynı düşünce geçerli olmayabilir.
 
Bazen abartı sanatını o kadar ciddiyetle anlatırız ki;bunun bilançolarını düşünemez duruma geliriz.
 
Pandemi sürecinde sağlık Bakanlığı tarafından veriler günlük olarak açıklanıyor. İki yıla aşkın süredir bu hastalık hayatımızdan sadece özgürlükleri değil,çok değer verdiğimiz nice insanları kimimizin annesini, babasını,amcasını ,çocuğunu,dostunu.... vb  koparıp götürdü hayattan.

Aşılamada günlük veriler açıklandığında güneydoğu ve doğu Anadolu’nun çoğu şehri uzun süre aşılamada duyarsız kalıp;haritada kırmızı renge bürünüp, çoğu olumsuz durum gibi yine rekoru ellerinde bulundurmayı tercih ettiler.
 
İşin açıklama kısmına gelindiğinde ise bu işin olumsuzluk değilde ,bilinçli bir şekilde yapıldığının aşının olumsuz bir faktör olduğunun, yani kendilerince aşı olmadan kırdıkları bu rekorun, bilinçli her  bireyin yapması gerektiğini söyleyenler oldu.
 
Güneydoğunun nüfusu en fazla olan; Şanlıurfa ilinin aşılama haritasında son sırada yer alıp,Kırmızı renkte diretmesi,açıkçası mizah konusu bile oldu.
 
Malum biber yani,Urfa deyimiyle isot sezonunda damlarda serilen kırmızı biberlerden kırmızılığını koruduğundan bir çok gastronomi mizah örneklerine kadar...

Tabiki bunlar işin şaka kısmı ve öylede olmalı ama açıkçası ben,Fırsat buldukça bu konuda ayaküstü bile olsa, anlık olarak görüştüğüm her insandan,aşı olmayanlardan gerekçelerini özellikle sordum.

Ortaya her yöne akan cevaplar aldım. Bunlardan birini sizinle paylaşmak istiyorum.

Mesela 6 çocuklu bir babanın duyduğuma göre bu aşı Avrupa’nın oyunuymuş insanları kısırlaştırıyormuş demesi en çok ilgimi çeken cevap olmuştu.
 
Ama genel olarak her cevabın başında şunun dediğine göre şöyle,bunun dediğine göre böyle, cevaplarıyla bilinçli olmaktan ziyade kulaktan duyma bilgilerle cevap aldığımı anladım.

Aşının belki korona virüsü tamamen bitirme özelliği olmayabilir, ama öldürme oranını Yüzde seksenlere kadar düşürdüğüne resmî verilerle tanıklık ediyoruz.

Yüz yüze eğitimin bir hafta sonra başlayacağı bugünlerde her bilinçli birey gibi onun öylesiyle, bunun böylesiyle, şunun şöylesiyle değilde resmî açıklamalara göre hareket etmenin daha faydalı olacağını düşünüyorum.

KALIN SAĞLICAKLA...

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.