Maksûd-i

Maksûd-i

Maksûd-i

YENİ KÜRESEL AKTÖR!

07 Aralık 2020 - 11:12

YENİ KÜRESEL AKTÖR 

Yeni küresel aktörlerin belirlendiği ve nizamı âlemi dizayn edecek güçlerin çarpışmasını  18 Aralık 2010 yılında Arap baharıyla başlayıp günümüze kadar süren süreci izlemekteyiz.. 

Evet yeni bir dünya düzeninin oluşturma çalışması milyonlarca insanın ölümüne, 10 dan fazla ülkenin iç savaşa sürüklenmesine ve bir çok ülke rejiminin şekillenmesine sebep olsa da; eski küresel aktörlerin hiç hesaba katmadıkları, planlarının tutmadığı ve tüm dengeleri yerle yeksan eden yeni küresel güç olmaya en güçlü aday olan Türkiye Cumhuriyeti devleti tüm stratejik hamleleriyle ayan bir şekilde ortadadır.. 

2009 yılında başlattığımız hızlı tren hamleleri ile 2020 Aralık ayında Çin'den hareket edecek olan trenin 12 gün sonra Türkiye üzerinden Avrupaya ulaşacağı ve yeni bir demir ipek yolu hattının hayata geçecek olması.. 

Diğer yandan Kafkasya'yı Avrupya bağlayacak olan kuzey ipek yolu projesi ile Karadeniz sahili boyunca yapılan otobanla İstanbul ve Edirne üzerinden 07.10.2019 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, (Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Zirvesinde) Sremska Raca-Kuzmin hattının temelini atarak Belgrad-Saraybosna Otoyolu Projesi'ni başlatarak  yeni bir ticaret yolunu hayata geçirme çalışması ülkemizin ticaret hacmini etkileyecek ve stratejik konumumuzu daha da güçlü hale getirecektir. 

Yine 2019 yılında Libya ile imzalanan Dolmabahçe antlaşması ile Akdenizi bir Türk Gölü haline getirmesi ve Akdenizde en etkin söz sahibi olmamızı sağlaması Avrupa ile Kuzey Afrika ülkelerini hatta Suveyş Kanalı yoluyla Asya ülkelerinden gelecek ticaret gemelerinin Avrupaya geçmesi artık bizim kontrolümüzde olacaktır. Bunun ciddi sıkıntılarını yaşayacak olan Almanya ve Fransa'nın son zamanlarda ülkemiz lehine  içi boş açıklamalar yapmalarının ve pervasızca hareket etmelerinin sebebi ise Dolmabahçe Antlaşmasıyla Akdenizde bize karşı kaybetmenin verdiği acı dır. 

Aynı zamanda ileriki süreçte Türkiye, Katar ve İsrail ile doğalgaz üzerinden yeni bir antlaşma imzalanması söz konusu olabilir. Yani Katar ve İsrail rezevlerinde bulunan doğalgazı Avrupa pazarına götüre bilmek için Türkiye ile anlaşması elzem bir durum olduğu bilinci ile hareket ederek böyle bir anlaşma zemini oluşması mümkün görünüyor. Bu da bize doğu akdenizde tek söz sahibinin Türkiye Cumhuriyeti olduğunun en önemli delili niteliğinde dir. Küresel güç faktörünün Türkiye eksenine kaydığını zamanla daha net bir şekilde göreceğiz. 

Asıl supriz Mısır ile Türkiye arasında imzalanacak olan yeni bir Doğu Akdeniz antlaşması olacaktır. Belki İstihbarat düzeyinde böyle bir zemin oluşturulmuş olacak sonrasında Büyükelçilikler üzerine taşınacak ve böylece dış ilişkiler boyutundan üst merciler tarafından anlaşma sağlanacaktır. İşte o zaman dünyanın parlayan yeni yıldızı TÜRKİYE CUMHURİYETİ olacaktır.. 

Küresel güç olma yolunda atılan en önemli adımlardan biri de şimdiye kadar sır gibi saklanan önümüzdeki günlerde çokça konuşulacak olan ASELSAN Genel Müdürü Cengiz ERGENEMAN'ın açıkladığı Yüksek İrtifaya sahip hava savunma sistemimizi kuracak olmamız. Aynı zamanda bu hava savunma sisteminin Patriot Hava Savunma Sistemlerinden daha etkili olması bu alanda da stratejik askeri üstünlüğümüzü kurmuş olacağımızdır. Aynen İHA, SİHA ve TİHA da olduğu gibi tüm dünya bizi konuşacak. 

Yukarda özetle değindiğim ve zamanı geldiğinde değineceğim stratejik hamleler ile Yeni Dünya Düzeninde en önemli aktörlerden biri şüphesiz Türkiye Cumhuriyeti olacaktır. 

Stratejik hamleler güçlü bir Türkiye demektir. 

(Maksûd-i)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.