Büşra Baydoğan

Büşra Baydoğan

Büşra Baydoğa

NEDİR BU TARIM DANIŞMANLARININ ÇEKTİĞİ ÇİLE!

01 Aralık 2020 - 21:34

Merhabalar. Bugünlerde sıkça karşılaştığım, hatta bizzat içinde yaşayarak tecrübe edindiğim "Tarım Danışmanları" mağduriyetine kısaca değinmek istedim. A.Esra Kaplan'ın yanında 06.07.2020 tarihinde başladığım stajımın ilk gününün sonunda ne kadar zahmetli bir iş olduğunu anlamıştım. Kısaca o günden bahs etmek gerekirse; Adı dağ keçisi olan aracımız ile yola çıktık. Köy yollarında bizi bir  hayli sarsan aracımızda suyu dökmeden içmek büyük marifetti doğrusu :) birgünün içinde bazen bağların içine kadar giriyor  bazen de yolun ortasında durup kalıyordu dağ keçisi. İlk girdiğimiz evde daha içeri ayak basar basmaz ev sahibi bizi çok içten karşılıyordu. Esra hanımın o evde yaşamayan, evin geliniyle bile o kadar güzel bir iletişimi vardı ki, ilk başlarda bu aileyi akrabası sandım ama daha sonra ki çiftçilerde de böyle olduğunu görünce bu iletişim gücünün, daha sağlam bir temele dayandığını fark ettim. Her gittiğimiz çiftçide daha bir sevgiyle karşılanıyordu. Bağlarda ki her asmanın ne durumda olduğunu ya da nasıl bir hastalık geçirdiğini çok iyi biliyor ve bu her asma için ayrı ayrı bilinip ve takip ediliyordu.  Birbirine uzak  4-5 çiftçi gezdikten sonra, sıcaklığın 50 dereceyi geçtiği bir günü sonlandırmış olduk. Günün sonunda gece uyurken bile dağ keçisinin içinde yol gittigimi sanıyordum. :) Zamanla bu durumu daha çok benimsemeye ve tecrübe etmeye başladım. Çiftçi ile sadece danışmanlık hizmetinin gerektirdiği bir iletişimden çok daha fazlası görülüyordu. Çocuğunu okula göndermeyen çiftçisini ikna etmeye çalışan, çiftçisinin nikah şahidi olan, olağanüstü hallerde ( dolu,sel, hastalık vb.) çiftçisine en önce koşan, sorununa çözüm önerisinde bulunan bir kılavuzluk desteği sunuyordu Tarım Danışmanları. 
    Çiftçiye gerçekten bir yol gösterici, rehberlik edici, yeri geldiğinde aynı sofraya oturup yemek yediği, çiftçinin derdiyle dertlendiği arkadaş oluyor Tarım Danışmanları. Çiftçisine ulaşmaya çalışırken karşılaştığı ve mücadele ettiği sorunlara rağmen çiftçisine ulaşmayı ihmal etmiyor. Gerektiğinde fark ettiği bir hastalık veya zararlı ile bütün yılın birikimini, emeğini kurtara biliyor ve bu hizmetleri dar bir ekonomiyle, çiftçinin kapısına kadar giderek yapıyor. Bilindiği üzere tarımsal ürünlerde, bu işin bilir kişileri tarafından sürekli gözlem ve düzenli kontrollerin yapılması oldukça önemlidir. Tarım Danışmanları bu hizmeti sonuna kadar yerine getiriyorlar. Fakat bunlara rağmen yeterince destek görmüyor ve gelirin giderleri karşılamamasına rağmen bu işi severek yapıyorlar. Bana kalırsa yetkili mercilerin bu konuya duyarlılık göstererek, bu konuyu geliştirip, şartları iyileştirip, çiftçisiyle âdeta aile olan danışmanlarımıza hak ettiği değeri göstermeli. 
    Naçizane sesleri olmaya çalıştığım Tarım Danışmanları'nın atladığım, değinmediğim veya  yanlış anlattığım bir konu var ise aflarına sığınıp, tarımda ki gizli kahramanlarımıza ve değerli okurlarıma kucak dolusu sevgiler sunarım.  Üretimde ki gizli kahramanlardan bahs etmişken; 
 En güzel üretici kalbinde sevgi üretendir. :) Sevgi üreticisi olabilmek ümidiyle... :)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.