MKE fabrikasında patlama: 5 şehit!

Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 5 işçi hayatını kaybetti.

MKE fabrikasında patlama: 5 şehit!
Editör: Arpak Medya
10 Haziran 2023 - 21:04

Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 5 işçi hayatını kaybetti.

 

Ankara Elmadağ’da Makine ve Kimya Endüstrisi’ne ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda bu sabah 08.40 sıralarında patlama meydana geldi.

İşçiler üretime hazırlık yaparken dinamit mikser atölyesinde henüz belirlenemeyen nedenle meydana gelen patlamayla birlikte fabrikadan dumanlar yükseldi.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri, yangına müdahale edip söndürdü.

MSB’DEN AÇIKLAMA: 5 İŞÇİMİZ ŞEHİT OLMUŞTUR

 (MSB), olayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda bir patlama meydana gelmiştir. Patlama neticesinde 5 işçimiz şehit olmuştur. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır” denildi.

ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Patlamada şehit olan işçilerin kimlikleri belli oldu. Patlamada; işçilerden Mehmet Kutlu, İbrahim Özdemir, İhsan Küçükerdem, Ahmet Ünal ve Fırat Elverir, şehit oldu. Patlamada şehit olanların aileleri, yaşamını yitirenlerin vücut bütünlüğünün bozulması nedeniyle Elmadağ Devlet Hastanesi’ne giderek DNA örneği verdi. Şehit işçilerin evlerinin önlerine ise taziye çadırları kuruldu ve evlerin bulunduğu sokaklara Türk bayrakları asıldı.

Çalışanların yakınları fabrika önünde toplandı. Patlamanın nedeniyle ilgili inceleme başlatıldı.

ANKARA VALİSİ: KİMYASAL TEPKİME DEĞERLENDİRİLİYOR

İlk değerlendirmelere göre kimyasal tepkimelerin patlamaya neden olduğunu söyleyen Ankara Valisi Vasip Şahin, patlamanın nedeninin incelemeler sonucunda belirleneceğini bildirdi.

Ankara Valisi Vasip Şahin, “Saat 08.45 sıralarında Elmadağ fabrikamızda dinamit lokumu hazırlama bölümünde kimyasal tepkimeden kaynaklandığı, ilk izlenimde değerlendirilen bir patlama meydana gelmiş ve orada çalışan 5 işçimiz maalesef hayatını kaybetmiştir. Cumhuriyet savcılarımızın koordinesinde teknik çalışmalar yürütülüyor” diye konuştu.

SAVCILAR GÖREVLENDİRİLDİ

Elmadağ Cumhuriyet Başsavcılığı, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda 5 işçinin şehit olduğu patlamaya ilişkin soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

*10 Haziran 2023 günü saat 08.50 sıralarında Elmadağ ilçemizde faaliyet gösteren MKE Barutsan fabrikası içerisinde meydana gelen patlama ve 5 işçinin ölmesine ilişkin olayla ilgili olarak Elmadağ CBS tarafından derhal iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup bizzat olay yerinde inceleme ve tespitlere başlamışlardır.

*Olayın adli boyutu tüm yönleriyle araştırılmakla, soruşturma titizlikle sürdürülmektedir.

Milli Savunma Bakanı Güler de “Cumhuriyet Başsavcılığımız önce iki savcı arkadaşımızı tahsis etmişti, sonra iki savcı daha görevlendirerek bu çalışmalarını takviye ettiler” açıklamasını yaptı.

İNCELEME İÇİN EKİP OLUŞTURULDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, MKE fabrikasında meydana gelen patlama ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

*Konuyla ilgili olarak inceleme için koordinasyon ekibi oluşturulmuş olup Bakanlığımıza bağlı uzman müfettişler gerekli inceleme ve soruşturma kapsamında görevlendirilmiştir.

BAKAN GÜLER HATAY’DAN ANKARA’YA DÖNDÜ

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, sınır hattında inceleme ve denetlemelerde bulunmak üzere beraberindeki TSK Komuta Kademesi ile Hatay’a giden Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Elmadağ’daki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle Hatay programını yarıda keserek Ankara’ya döndü.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Güler, Elmadağ’daki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Güler, patlamada yaşamını kaybeden 5 işçiye Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek, şunları kaydetti:

“İlgili kurumlarımız ilk andan itibaren adli ve idari soruşturma için gerekli bütün faaliyetleri icra ettiler. Cumhuriyet Başsavcılığımız önce iki savcı arkadaşımızı tahsis etmişti, sonra iki savcı daha görevlendirerek bu çalışmalarını takviye ettiler. Bundan sonra elde edilen her türlü bilgi kamuoyuyla paylaşılacaktır. Başımız sağ olsun.”

KAMERA KAYITLARI MEVCUT

Hudut hattında, patlamayla ilgili açıklama yapan Bakan Güler, “Bu sabah 08.37’de MKE AŞ Elmadağ Roket ve Patlayıcı Fabrikasında bir patlama meydana geldi. Maalesef 5 işçi kardeşimizi kaybettik. Patlama meydana gelene kadar kamera kayıtları mevcut. Patlamayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi. İşçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Olay teferruatlı biçimde incelenecek ve gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Tekrar başımız sağ olsun” dedi.

ÜRETİM BANDINDA MEYDANA GELEN BİR TEPKİME

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adıyaman’da yaptığı açıklamada, “Ankara Elmadağ ilçemizin içerisinde Makine, Kimya ve Barut Sanayi İmalat Atölyesi’nde üretim bandında meydana gelen bir tepkime, bir kaza olduğu söyleniyor. Soruşturmayla gerçek ve hakikatin ne olduğu ortaya çıkacak. Ama 5 çalışanımız hakkın rahmetine kavuştuğu için ciğerimiz yandı. Ben mekanları cennet olsun diyorum, yakınlarına, mesai arkadaşlarına başsağlığı diliyorum. Allah tekrarından bizleri korusun diye temennide bulunuyorum” diye konuştu.

“BEN ÖLSEYDİM DE SEN ÖLMESEYDİN”

Fabrikada çalışan işçilerin yakınları, patlama haberi ile birlikte iş yerinin önünde toplandı. Aileler, sabah saatlerinden itibaren fabrikada çalışan yakınlarından haber almaya çalıştı.

Saatler ilerledikçe yakınlarından haber alamayan ve umutları kesilen aileler gözyaşlarına boğuldu. Fenalık geçirenlere sağlık ekipleri ambulanslarda müdahale etti. Fabrika önünde bir baba, “Ahmet oğlum ben ölseydim de sen ölmeseydin” diyerek gözyaşı döktü. Acılı babayı yakınları teskin etmeye çalıştı. Öte yandan Cumhuriyet Savcısı eşliğinde olay yeri inceleme ekiplerinin fabrikada incelemesi sürüyor.

“İLK AMBULANSIMIZ 9 DAKİKA SONRA ULAŞTI”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamaya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Koca, “Ankara Elmadağ’da bir fabrikada meydana gelen patlamada beş vatandaşımız hayatını kaybetti. Her birine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. İlk ambulansımız olay yerine patlamadan 9 dakika sonra ulaşmış; toplam 4 ambulans, 2 UMKE timi ile 18 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Beş can kaybı dışında yaralımız bulunmamaktadır. Allah benzer kazalardan korusun” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ HEYET İNCELEMEDE BULUNDU

CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ile beraberindeki heyet de patlamanın ardından fabrikaya gelerek incelemede bulundu. İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Köksal, “Bu sabah saatlerinde bir patlama meydana geldi ve 5 vatan evladını kaybettik. Geride gözü yaşlı eşler, anneler, babalar var. Bu konunun takipçisi olmak zorundayız. Arkadaşlarımız ile birlikte Kaymakam Bey ve genel müdürden bilgi almaya çalıştık. Patlamanın neden kaynaklandığı, bir ihmal olup olmadığı konusunda araştırmaların titizlikle yapılmasını istedik. Konunun takipçisi olacağız. Burada 5 can gitti, hiçbir şey gidenleri geri getirmiyor. Bu patlamanın meydana gelmesinde kusuru olan varsa en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söylüyoruz. Ailelerin acısını yüreğimizde hissediyoruz. Sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız, patlama nasıl meydana geldiyse titizlikle araştırılıp kamuoyunun önüne sunulması gerekiyor. Sebebi olanlar varsa da cezalandırılması gerekiyor. Hepimiz çok üzgünüz” diye konuştu.

BAHÇELİ’DEN TAZİYE MESAJI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, patlamada şehit olanlar için Twitter hesabından taziye mesajı yayımladı. Bahçeli, mesajında “Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumuna bağlı olan ve Ankara Elmadağ’da kurulu bulunan Roket ve Patlayıcı Fabrikasının dinamit lokumu hazırlama bölümünde bugün meydana gelen müessif ve şiddetli patlamada maalesef beş işçimiz şehit düşmüştür. Acımız gerçekten de büyüktür. Konuyla ilgili adli ve idari tahkikatın başlatılmasının yanı sıra, ilk etapta patlamanın kimyasal tepkimeden kaynaklandığı da açıklanmıştır. Bu vesileyle hayatlarını kaybeden işçilerimize Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, kederli ailelerine, mesai arkadaşlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum. Mekanları cennet olsun diyorum” ifadelerine yer verdi. (AA), (DHA)

KAYNAK: SÖZCÜ.COM

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.