Diyarbakır ve Mardin karşı karşıya!

Diyarbakır ve Mardin'de her malzemesi özenle seçilen ve en çok tercih edilen yöresel lezzetlerden kaburga dolması, iki il arasında tatlı bir rekabete dönüştü.

Diyarbakır ve Mardin karşı karşıya!
Editör: Arpak Medya
20 Ekim 2022 - 21:26

Kaburga dolması Mardin’de 13 yıl önce, Diyarbakır’da geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan tescil belgesi alsa da “Kaburga dolması kime ait?” tartışması sürüyor.

Diyarbakır’da kuzunun kaburga kısmından yapılan, haşlanmış pirinç, maydanoz, karabiber, pul biber, reyhan, çeşitli baharatlar ve salçanın karıştırılıp kaburgaya doldurulmasıyla hazırlanan kaburga dolması, malzemelerinin doldurulmasının ardından dikilerek önce buharda, sonra da fırında 4 saat pişiriliyor.

Mardin’de ise oğlak ya da kuzunun sağ kaburgasıyla yapılan, içine badem, pirinç ve kuşbaşı etin de yer aldığı ‘haşu’ diye tabir edilen malzemeler konularak dikildikten sonra uzun süre pişirilen kaburga dolması, özellikle bayramlarda ve özel günlerde tercih ediliyor.

“DİYARBAKIR’IN BAYRAM YEMEĞİ”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, “Kaburga dolması Diyarbakır’ın bayram yemeğidir. Birçok evde bayram sabahları kaburga dolmasıyla güne başlanır. Ticari olarak baktığımızda da şehirde kaburga dolmasının markalaşmış alanları var. Mardin dahil Türkiye’deki tüm illerde kaburga dolmasını yapan, bir Diyarbakır markasıdır. Şubeleriyle Türkiye’nin birçok yerinde bu ürünü yapan bir markadır” diye konuştu.

Kentte yıllardır işlettiği restoranda kaburga dolması yapan Çetin Nazlıcan da bu yemeği ticari olarak sofralara taşıyan ilk aile olduklarını kaydetti. 45 yıldır kaburga dolması yaptıklarını aktaran Nazlıcan, “Anneannem 40 sene önce gençliğinde dedeme kaburga dolması yaparmış” dedi.

Bu yemeğin kuzunun yağsız sol kaburgasından yapıldığını, asıl lezzetini de dağlarda yetişen reyhandan aldığını ifade eden Nazlıcan, kaburga dolmasının şehrin sembol yemeklerinden biri olduğunu vurguladı.

“MARDİN İLE ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR YEMEK”

Mardin Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Karaman ise Mardin yöresine ait yemekler hazırladıklarını belirterek, kaburga dolmasının şehre özel günlerde hazırlanan bir lezzet olduğunu ifade etti.

Karaman, şöyle konuştu: “Bayramda olmazsa olmaz yemeklerimizden biri. Kaburga dolması Mardin için en eski yemeklerden biri diyebilirim. Biz daha önce başladık yapmaya doğrusu. Diyarbakır kendince bunu yapmış, bölge de birbirine yakın olduğu için birbirimizden aldığımız bazı reçeteler olabilir. Aslına bakarsanız Mardin, kaburga dolmasında daha eski. Mardin ile özdeşleşmiş bir yemek. Yurt dışından gelen insanların da talep ettiği, merak ettiği bir yemek.”


Şehirde yıllardır işlettiği restoranda kaburga dolması yapan Mahmut Ahi de “Mardin, kaburga dolmasının memleketi. Misafirlerimiz bu lezzeti tattıktan sonra telefon numaramızı alıyor yurt içinden ve yurt dışından sipariş veriyor biz de gönderiyoruz. Bu lezzeti tadan unutmaz. Herkese bu lezzeti tavsiye ederiz. Biz Diyarbakır’a gidip tadalım, onları da buraya bu lezzeti tatmaya bekliyoruz” diye konuştu.

Müşterilerden Hasan Dönmez de Antalya’dan üç aile olarak Mardin’e gittiklerini belirterek, “Özellikle kaburga dolması için Mardin’e geldik, yedik, memnun kaldık. Herkese tavsiye ederiz” dedi. (AA)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.