www.yeniurfagazetesi.com

NİHAT ÇİFTÇİ KONUŞTU!

Yeni Urfa Gazetesi muhabirinin sorunlarını cebaplayan bir önceki Şanlıurfa BŞ Belediye Başkanı Nihat Çiftçi gündeme dair açıklamalar yaptı.

NİHAT ÇİFTÇİ KONUŞTU!
Editör: Arpak Medya
02 Ekim 2020 - 10:29 - Güncelleme: 02 Ekim 2020 - 10:36
SÖYLEŞİ

Muhabir : Sayın Çiftçi nasılsınız? Sağlığınız iyi mi?

Çiftçi : Çok teşekkür ederim. Sağlığım çok iyidir. Dünya, ülke ve şehir olarak 2020 pandemi yılında çok üzüldük, sevdiğimiz insanlar, alimler vefat etti. Covid-19 yenen kardeşlerimiz oldu. Buna sevindik. Bu sebeple sevinç ve üzüntüyü bir arada yaşayan günler geçiriyoruz.

Muhabir: Sayın çiftçi; Şanlıurfa siyasetinin bu gününü nasıl görüyorsunuz?

Çiftçi : Siyaset zor bir görevdir. Şehrinizde ve bölgenizde bazı şeylerin  netleşmesi için siyaset ilkeler ışığında yapılmalıdır. Siyaset yapanlar olarak ortak bir amaçta birleşmemiz gerekir. Fevri amaçlarla ilerleme katedemiyoruz.  Ortak amaç birleştirmeyi getirir. Bu gün Şanlıurfa siyaseti dağınık bir yapıda ilerlemektedir. Görev alan arkadaşların mevkilerinin hakkını vererek sorumluluk almalıdır. Konular net, açık ve samimi tartışmalıdır. Unutmamız gereken şu olmalı Şanlıurfa bizim ortak paydamızdır. Şahsi beklentiler bir tarafa bırakarak şehrin sorunlarına ortak çözüm getirmeliyiz. Bana ne, neden ben sahipleneyim anlayışı, siyaseten getirilen görevlere yakışmamaktadır.

Muhabir : Sayın çiftçi Şanlıurfa siyasetinin yarını nasıl görülmektedir?

Çiftçi : Gelecekten umutlu olmamız gerekir. Umudu getiren kadroların başında siyasi kadrolar gelir. Şehir olarak kurtarıcıyı dışarda aramamız doğru bir yaklaşım değildir. Eğer siyaset Şanlıurfalı siyasetçilerini değirmen gibi öğütmezse geleceğimiz umut verecektir. Ancak rakipleri tarafından herşey mubahtır anlayışıyla siyasetçi saldırı aldığında verimlilik çok düşmektedir. Şehrimizi; gizli siyaset yapan, yönlendiren, dizayn edenlerden arındırmalıyız. Siyasetçi siyasetini şeffaf yapmalıdır.  Toplumun huzuruna çıkan  ve hesap verecek kişi  siyaset yapmalıdır. Siyaset belirsiz kişilerin gölgelerinden kurtulursa, halkımız her şeyi çok net görecek ve gelecek adına sevinecektir. 

Muhabir : Siyasi görevlerde kriter ne olmalıdır. 

Çiftçi : Siyaset bir görev ve sorumluluk yeridir. Bu sebeple siyasi görevlerde sadece partizanlık, sadakat ve sadece şahsıma sadakat aranılırsa ortalık yalakacılardan geçilmez olur. Şu an maalesef bu ortama prim verilmektedir. Eğer şehre yararlı olma, evrensel ve ahlaki ilkeler ışığında liyakat sistemi baz alınarak siyasi görevlere namzet belirlenirse; Yetenekli, kapasiteli, vizyonlu siyasetçilerin çoğalması ancak bu yöntemle olur. Burada diğer söylenecek bir kriter de; Kişi yararından ziyade kamu yararını öncelikleyen kişilerin olmasının gerekliliğidir.

Muhabir : Şanlıurfada siyaset doğru mecralarda yapılmıyor mu?

Çiftçi : Siyasetin yapıldığı yer siyasi partilerdir. Ancak bu kural Şanlıurfa için geçerli olmamaktadır. Hatır ve gönülün çok işlendiği bir coğrafyada yaşadığımız için yüz yüze konuşmayı, tartışmayı, istişareyi sevmiyoruz. Onun için siyasi parti organlarında güçlü bir siyasi fikir çıkmamaktadır.  Şehir olarak biz bu boşluğu sıra gecesi ve kırsal odalarda muhatabın olmadığı ortamlarla dolduruyoruz. Bu siyasetçilerin anlaşılmasını sakladığı gibi, kimin ne düşündüğüne de gölge düşürmektedir.

Muhabir : Son zamanlarda algı yönetimini nasıl bakıyorsunuz?

Çiftçi : Herşey algıdır fikriyle yola çıkarsanız başında kaybetmişsiniz demektir. Çünkü olmayan bir şeyi olmuş gibi göstermek yanıltmadır, kul hakkı yemedir. Hatta bana göre suçtur. Şehir olarak algıya çok prim veriyoruz. Gıyaben geliştirilen konularda iddia ve karar görevini aynı anda gerçekleştiriyoruz. Bu hoşumuza gidiyor, dolaysıyla farkında olsakta olmasakta yanlış bir konu olan algı yayılımını desteklemiş oluyoruz. Oysa ki yapmamız gereken araştırmacı bir yaklaşımla hep gerçeğe destek vermek, hep gerçeği görmek olmalıdır.

Muhabir : Yerel yönetim çalışmalarını nasıl buluyor sunuz?

Çiftçi : Belediyeler herkesin belediyesidir. Hizmet adaletçe verilmelidir. Şanlıurfa sınırında yaşayan herkesin başına gelen istihkakı kullanmaktasınız. Bunu için belediye başkanlığı hem kolay hem de zor bir görevdir. Belediye başkanlığı bir dertlenme, dert edinmedir. Sürekli aktif olmayı gerektirir. Kendini unutturan belediye başkanlarını halkımız unutmamalıdır. Esas olan çalışan belediyeleri oluşturmaktır. Proje üreten belediyeler hata yapabilir. Bunu hoşgörülü olmalıyız. Proje üretmeyen belediyelerin eleştirilecek tarafı da yoktur. Peki çalışan belediyeler eleştiri bombardımanına tabi tutulursa, çalışmayan belediyelere zımnen ödül vermiş olmuyormuyuz! Herkesin hakkını yerli yerine teslim etmeliyiz. Benim kamuoyuna söyleyeceğim: çalışan belediyeye değil, çalışmayan belediyeye dikkat! 

Muhabir : Belediyelerde yeterli kadrolar var mı?

Çiftçi : Şanlıurfa’da belediyecilik anlamında isim yapmış bir bürokrat yoktur. Olması da mümkün değildir. Çünkü bir dönem aktif olan, diğer dönem pasife düşürülmektedir. Her zaman söylüyorum: Belediyelerde yükseltme kriteri liyakat olmalıdır. Bilen ezilmemeli, korunmalıdır. Ahlaklı duruşlar ödüllendirilmelidir. Gençlere destek verilerek geleceğin belediyecileri yetiştirmelidir.  Dedi kodu yapan belediye kadrolarına dur diyecek, kendi içinde kadrolaşarak ortam oluşturan kişilere yok diyecek belediye başkanları gerekli. Herkes kadrosunu niyetine göre oluşturuyor. Belediyelerimiz kadrolarını sadakata göre oluşturulduğu için yeterli bulmuyorum.

Muhabir : Verdiğin bu söyleşi için teşekkür ederim. Kamuoyuna son mesajınız nedir?

Çiftçi : Hepimiz sorumluluk taşımalıyız. Şehrimiz adına çalışan siyasetçileri takip etmeliyiz. Yararlı olan kim varsa sonuna kadar destek vermeliyiz. Sizin vastanızla tüm Şanlıurfalı hemşehrilerimi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Size de bu güzel röportaj için teşekkür ederim

Kaynak www.yeniurfagazetesi.com

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.