FED BEKLENTİSİ!

Küresel tahvil piyasaları, Fed'in faiz artışına ara vereceğine dair sinyaller ve 2024'te üç çeyrek puanlık indirim beklentisiyle sarsıldı. ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirisi ağustos ayından bu yana ilk kez yüzde 4'ün altına gerilerken, diğer devlet tahvilleri de düşüşe geçti.

FED BEKLENTİSİ!
Editör: Arpak Medya
17 Aralık 2023 - 20:09

Küresel tahvil piyasaları, Fed'in faiz artışına ara vereceğine dair sinyaller ve 2024'te üç çeyrek puanlık indirim beklentisiyle sarsıldı. ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirisi ağustos ayından bu yana ilk kez yüzde 4'ün altına gerilerken, diğer devlet tahvilleri de düşüşe geçti.

Yatırımcılar faizlerin uzun süre yüksek kalmasını beklemiyorKüresel tahvil piyasalarında bu hafta yaşanan yükseliş, yatırımcıların aylardır ABD ve diğer ülkelerdeki faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı varsayımını yıktı.

Tahvil fiyatı ile tahvil faizi arasındaki ters yönlü hareketin etkisiyle dünya genelinde borçlanma maliyetleri için bir gösterge olarak görülen 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi ağustos ayından bu yana ilk kez yüzde 4'ün altına düştü. Faiz beklentilerini yakından takip eden politikaya duyarlı iki yıllık getiri ise mayıs ayından bu yana en düşük noktasına geriledi.

Diğer devlet tahvili piyasaları da son günlerde dramatik bir dönüş yaşadı ve Almanya'nın 10 yıllık tahvil getirisi, yükseliş eğiliminden dönerek dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi.

Keskin hareketler, Fed'in faizi bir daha artırmayacağına dair en net işaretini vermesinin ve 2024'te üç çeyrek puanlık indirim beklediğinin sinyalini vermesinin ardından geldi.

Fed Başkanı Jay Powell, politika faizinin "muhtemelen bu sıkılaştırma döngüsü için zirvede veya zirveye yakın" olduğunu kaydetti.

Invesco'nun baş küresel piyasalar stratejisti Kristina Hooper, "Daha uzun süre daha yüksek faiz öldü. Powell bu hafta mezar taşı yazısını yazdı" dedi.

KASIMA KADAR BEKLENTİ BAMBAŞKAYDI

Kasım ayı başlarına kadar piyasalar, merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına alma çabaları nedeniyle faiz oranlarının uzun bir süre daha yüksek seyretmesine hazırlanıyordu.

Son haftalarda, ekonominin soğumasına dair işaretler ve daha düşük fiyat artışı verileri bu endişelerin hafiflemesine yardımcı olmuş, tahvil ve hisse senedi piyasalarını yükseltmişti.

Ancak çarşamba günü Fed'in yakından izlenen tahminleri, birçok kişi tarafından "daha uzun süre daha yüksek" döneminin sona erdiğinin en resmi işareti olarak görüldü.

FAİZDE YÜZDE 3,9 BEKLENTİSİ

Cuma günü piyasalar, yatırımcıların mart ayından başlayarak 2024 yılında altı kez faiz indirimine gidileceği yönündeki beklentilerini yansıttı.

Bu tahminler, dünyanın en büyük ekonomisinde faizleri mevcut yüzde 5,25 ila 5,5 aralığından yaklaşık yüzde 3,9'a düşürmesini öngörüyor.

JPMorgan'ın baş yatırım yetkilisi ve küresel sabit gelir, döviz ve emtia grubu başkanı Bob Michele, "Fed'den güvercin bir dönüş, tahvil piyasası için tam gaz ilerleme sinyalidir" dedi.

PİYASALARDA 'GÜVERCİN' RALLİSİ

New York Fed Başkanı John Williams cuma günü yaptığı açıklamada mart ayından itibaren faiz indirimine gidilebileceğini söylemenin erken olduğunu belirtse de bu açıklama ralliyi durdurmaya yetmedi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey yakın zamanda faiz indirimine gidilmesi ihtimaline karşı çıksa da, enflasyonun ABD'ye kıyasla çok daha inatçı olduğu Avrupa ve İngiltere'de de iyimser hava devam etti.

Yatırımcılardaki olumlu hava bu hafta hisse senedi piyasalarını da canlandırdı ve Wall Street'in S&P 500 endeksi üst üste yedinci haftasını da kazançla kapatarak yeni bir rekor seviyeye yaklaştı.

'FED ODAĞINI BÜYÜMEYE ÇEVİRDİ'

Bazı stratejistler ABD enflasyonunun hala Fed'in uzun vadeli hedefi olan yüzde 2'nin çok uzağında olduğunu ve bunun da faizlerin hızla düşmeyeceği anlamına geldiğini belirtti.

Ancak Morgan Stanley'de geniş piyasalar sabit getiri baş yatırım yetkilisi olan Michael Kushma'ya göre,Fed odağını enflasyondan büyümeye çevirdi.

Kushma, "Fed, fiyat artışının yüzde 2'ye dönmesini beklemekle yetinirse, 2024'te ekonominin çok zayıf olması için bir neden yok. Ancak Fed enflasyonun iyi durumda olduğuna karar verdi, o halde yarışa başlıyoruz" dedi.

KAYNAK: SÖZCÜ.COM

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.