Uzmanlar uyardı: O hastalık yeniden hortladı!

Uzmanlar, 1800’lü yıllara ait son derece öldürücü bir hastalık olan tüberkülozun yeniden ortaya çıkmasının ardından dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Uzmanlar uyardı: O hastalık yeniden hortladı!
Editör: Arpak Medya
23 Aralık 2023 - 20:31

Verem olarak da bilinen tüberküloz oranları 2011'den bu yana yıllık olarak düşüyordu ve sağlık uzmanları, hastalığın yok olabileceğine dair umutluydu.

Ancak Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), vakaların Covid-19 salgını sırasında artış gösterdiği ve o zamandan beri düşmediği konusunda uyardı.

Semptomları arasında kronik öksürük, ateş, titreme, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk ve kanlı öksürük sayılıyor. Hastalığı olan veya herhangi bir semptomu olan biriyle çok fazla zaman geçirdiyseniz doktorunuza görünmeniz öneriliyor.

 

Hastalık 1851 ile 1910 yılları arasında tahminen dört milyon insanı öldürdü. Tüberküloz artık antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor ve hasta olan insanlarının çoğunun iyileşmesi bekleniyor. Ancak tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon ciddileşebiliyor.

Hastalık, dünya genelinde Covid-19'dan sonra en büyük ikinci öldürücü enfeksiyon olmaya devam ediyor. 

Konuyla ilgili açıklama yapan UKHSA Direktör Yardımcısı Meera Chand, "Kışa girerken, ateşin yanı sıra her inatçı öksürüğün grip veya Covid-19'dan kaynaklanmadığını hatırlamak önemlidir. Genellikle mukus içeren ve üç haftadan uzun süren bir öksürüğe, tüberküloz neden olabilir. Risk altında olabileceğinizi düşünüyorsanız, test yaptırıp tedavi olmak için doktorunuza başvurun." dedi.(sözcü)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.