SEÇİM YILI!

Bu yıl uluslararası kamuoyunun gündemi bir hayli yoğun geçecek... Resmi verilere göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 49'u sandık başına gidecek.

SEÇİM YILI!
Editör: Arpak Medya
01 Ocak 2024 - 16:58

Bu yıl uluslararası kamuoyunun gündemi bir hayli yoğun geçecek... Resmi verilere göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 49'u sandık başına gidecek.

2024'te dünyanın yarısı sandık başına gidiyor: Türkiye, ABD, Hindistan ve Avrupa Parlamentosu... 

Dünyanın gözü bu yıl birçok ülkede yapılacak seçimlerden çıkacak sonuçlara şimdiden kilitlenmiş vaziyette... 

Fransız haber ajansı AFP, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 49'unun bu yıl seçim sürecine gireceğini duyurdu. Yaklaşık 30 ülkede yeni liderlerin seçilmesi beklenirken 20 ülkede ise milletvekilleri yarışacak. 

İŞTE ÖNE ÇIKAN SEÇİMLERDEN BAZILARI

ABD'DE RÖVANŞ

ABD'de 5 Kasım'ta yapılacak seçimler büyük bir merak uyandırıyor... ABD'nin 81 yaşındaki baikanı Joe Biden ile 77 yaşındaki eski başkan Donald Trump arasında geçmesi beklenen seçim sürecinden çıkacak sonuç için net bir şey söylemek henüz zor. Özellikle geçen seçimlerden sonra Cumhuriyetçilerin önderliğinde yapılan kanlı Kongre baskını sonrasında Trump'ın oylarının nasıl etkileneceği merak yaratmaya devam ediyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Trump'ın Cumhuriyetçiler arasında en önde olan isim olduğu görülüyor. 

PUTİN GÖZÜNÜ YENİ ALTI YILA DİKTİ

Ukrayna ile yaklaşık 2 yıldır savaş içinde olan Rusya bu yıl seçimlere gidiyor... 8 Aralık'ta yeniden aday olacağını duyuran Rusya Devlet Başkanı Putin, Mart ayında yapılacak seçimlerde iktidarını 2030'lara kadar uzatmayı hedefliyor. Putin, 2020 yılında iktidarını 2036 yılına kadar uzatmayı sağlayan yasayı onaylamıştı. Son yıllarda baskıcı yönetimini kuvvetlendiren Putin'in seçimi kazanması olası gözüküyor. 

BİR MİLYAR İNSAN SANDIĞA GİDİYOR

Hindistan'da seçmen Nisan ve Mayıs aylarında sandığa giderek ülkenin yeni hükümetini seçecek... Yaklaşık bir milyar insanın oy vereceği ülkede başbakan Narendra Modi üçüncü dönem için yarışacak. AFP, Modi'nin anketlerde önde olduğunu ve seçmenin Modi'nin Hindistan'ın dünya arenasındaki imajını yükselttiğini söylediğini aktardı.

AB'DE SAĞCILAR

Bu yıl Avrupa Parlamentosu'nun yeni üyeleri seçileek... 400 milyondan fazla Avrupalı yeni vekillere oy verirken son yıllarda Avrupa'da sağcıların yükselişinin burada da etkili olmasından endişe edililiyor. AFP'nin haberinde özellikle Hollanda'da aşırı sağcı Geert Wilders'in kazanması ve İtalya'da aşırı sağcı Georgia Meloni'nin başbakan olmasının bu konuda bir hassasiyet yarattığına dikkat çekiliyor.

MEKSİKA'DA İLK KADIN LİDER

Meksika'da bu yıl Haziran ayında yapılacak seçimlerde ülkenin ilk kadın devlet başkanı seçilebilir... Görevi bırakacak mevcut devlet başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un yerine aday olan başkent Meksika'nın belediye başkanı Claudia Sheinbaum'un seçimleri kazanabileceği belirtiliyor. 

EYLEMLERDEN 1.5 YIL SONRA İRAN'DA SEÇİM

İran da 1 Mart'ta sandığa gidecek... İran'da ahlak polisi tarafından öldürülen ve ölümü büyük protesto gösterilerine dönüşen Mahsa Emini'nin ölümünden 18 ay sonra yapılacak seçimlerden çıkacak sonuç ve olası protesto gösterileri uluslararası kamuoyunun ajandasında yer aldı.

VENEZUELA'DA CHAVEZ İZLERİ SİLİNECEK Mİ?

Bu yılın ikinci yarısında yapılacak seçimler, ülkenin eski liderlerinden Hugo Chavez'in (1999-2013) mirasının devam edip etmeyeceğini belirleyecek. Son yıllarda ekonomik kriz içerisinde olan Venezuela'da Chavez'in halefi Nicolas Maduro üçüncü dönemi için yarışacak. 

TÜRKİYE'DE YEREL SEÇİMLER

Öte yandan Türkiye de bu yıl sandık başına gidecek... Henüz partilerin bütün adayları resmi olarak açıklanmasa da seçimlerde yerel yönetimleri yönetecek isimler belirlenecek.  

KAYNAK: SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.