Seçim öncesi rezervden tarihi satış!

Merkez Bankası, seçim öncesinde döviz kurlarındaki artışı frenlemek için rezervlerinden geçen hafta 8,1 milyar dolar, son üç haftada 14,4 milyar dolarlık net satış yaptı.

Seçim öncesi rezervden tarihi satış!
Editör: Arpak Medya
13 Mart 2024 - 17:09

Merkez Bankası, seçim öncesinde döviz kurlarındaki artışı frenlemek için rezervlerinden geçen hafta 8,1 milyar dolar, son üç haftada 14,4 milyar dolarlık net satış yaptı.

Seçim öncesi rezervden tarihi satış

Türkiye 31 Mart'ta bir kez daha sandığa gitmeye hazırlanırken ekonomideki tansiyon artıyor.

Yılın ilk iki ayında enflasyon beklentileri aşarken ve döviz kurları üzerinde baskı artarken Merkez Bankası'ndan (TCMB) açık ve örtülü adımlar geliyor.

TCMB, son haftalarda döviz kurlarındaki artışı yavaşlatmak için rezerv satışına hız verdi.

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara'nın hesaplamalarına göre, 4-8 Mart haftasında TCMB'nin rezervlerinden net döviz satışı 8,1 milyar dolarla tarihi seviyeye yükseldi.

Böylece TCMB'nin net döviz satışı, son üç haftada 14,4 milyar dolara, yılbaşından bu yana geçen 10 haftada 20,9 milyar dolara ulaştı.

Prof. Dr. Kara, rezerv hareketlerine ilişkin "TCMB kuru dizginlemek için son üç haftada rekor satış yapmış görünüyor. Son dönemde mevduat ve kredi faizlerinin yukarı ittirilme nedeni bu" dedi.

TABLO YENİ YILDA TERSE DÖNDÜ

Yılbaşından önceki 10 haftada TCMB nette 17,1 milyar dolarlık döviz alımı yaparak rezerv biriktirmişti ancak seçim öncesinde terse dönen yabancı sıcak para hareketleri ve artan yerli döviz talebiyle birlikte işler tersine döndü.

 

TCMB 10 Kasım 2023 ile 22 Aralık 2023 arasındaki dönemde swap hariç 20,3 milyar dolarlık net rezerv artışına imza atmıştı.

22 Aralık 2023 ile 08 Mart 2023 arası dönemde  swap hariç net rezervde yaklaşık 17,2 milyar dolarlık düşüş görüldü.

Geçen hafta swap hariç net rezervde yaklaşık 5,7 milyar dolarlık düşüş olduğu tahmin ediliyor.

Geçen hafta bankalar hem likidite koşulları hem de TCMB'nin olası faiz artışına hazırlık olarak swap (döviz-TL takası) miktarını 6,2 milyar dolar artırmışlardı. Buna rağmen brüt ve net rezervdeki artışın 0,5 milyar dolar gibi çok sınırlı miktarda kalması bekleniyor. Resmi veriler yarın açıklanacak.

TCMB'nin swap hariç net döviz pozisyonu da 1-12 Mart arasındaki dönemde 8,8 milyar dolarlık düşüşle -66,8 milyar dolara kadar geriledi.

TCMB'DEN ÜST ÜSTE ÖNLEMLER

TCMB, enflasyon ve kurdaki baskıyı azaltmak üzere rezerv satışı dışında da adımlar atıyor. 

Zorunlu karşılık düzenlemeleriyle mevduat ve kredi faizlerinde artış hedeflenirken, bankalara da döviz işlemlerini kısıtlamaları yönünde sözlü yönlendirme yapıldığı biliniyor.

Yine TCMB'nin yönlendirmesiyle nakit avansta taksit ve limitler düşürüldü. 

Reuters'ın aktardığına göre, ticari kredi faizlerinde de bu hafta yüzde 60'lı seviyeler görülürken, bazı bankaların ticari kredi limitlerini de düşürdüğü belirtiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün X hesabından İngilizce olarak paylaştığı mesajda, döviz piyasasında son dönemde yaşanan dalgalanmanın geçici olduğuna işaret ederek, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), elindeki tüm araçları kullanarak enflasyon beklentilerini çıpalamaya kararlıdır. TCMB'nin enflasyonu düşürmesine yardımcı olmak için maliye politikasını sıkılaştırmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.



KAYNAK SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.