Piyasaların gözü ABD'de!

Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak büyüme verisine odaklandı

Piyasaların gözü ABD'de!
Editör: Arpak Medya
25 Kasım 2023 - 14:31

Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak büyüme verisine odaklandı

Piyasaların gözü ABD’de

Küresel piyasalarda geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, gözler gelecek hafta ABD’de açıklanacak büyüme verilerine çevrildi.

Küresel pay piyasalarında, ABD’de enflasyon endişelerinin güç kaybetmeye devam etmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomide yumuşak inişi sağlayabileceğine yönelik beklentiler, varlık fiyatlarını etkilemeye devam etti.

Öte yandan, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 31 Ekim-1 Kasım tarihlerinde düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar, banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduğunu, gelen verilerin enflasyonun düşürülmesindeki ilerlemenin yetersiz olduğunu göstermesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılabileceğini ortaya koydu.

Tutanaklarda, tüm yetkililerin, enflasyon sürdürülebilir şekilde belirlenen hedefe gerileyene kadar para politikasının kısıtlayıcı kalmasının uygun olacağı kanaatini taşıdığı belirtildi.

Fed’in şahin politikalarının sonuna geldiği beklentisi geçen hafta fiyatlamalardaki ana etken olmaya devam etti. Buna karşın ABD’de açıklanan makroekonomik veriler yatırımcıların temkinli olmasında fayda olduğunu gösterirken, para piyasalarında Fed’in haziranda faiz indirimlerine başlayacağına yönelik fiyatlamalar güçlü kalmayı sürdürüyor.

Fed yetkilileri sözle yönlendirmelerine devam ederken, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, verilerin fiyat artışlarının hızı yavaşlarken ekonominin büyüdüğüne işaret ettiğini ancak bu ilerlemenin Fed’in enflasyona karşı zafer ilan etmesi için yeterli olmadığını bildirdi. Odak noktanın enflasyonu hedef seviyeye düşürmek olduğunu yineleyen Barkin, enflasyonun “inatçı” olduğunu gördüğünü aktardı.

Şükran Günü dolayısıyla dolar genelinde varlık fiyatlarında oynaklık sınırlı kaldı. Bununla birlikte, ABD’de bu hafta Efsane Cuma ile başlayacak alışveriş sezonunda talebin ne derece güçlü olacağı yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

Diğer taraftan Orta Doğu’da İsrail ve Hamas arasındaki gelişmeler de piyasalarda geçen hafta ana etken oldu. Orta Doğu’dan gelen haber akışı varlık fiyatlarını olumlu etkilemeyi sürdürürken, Hamas ve İsrail arasındaki mutabakatla Gazze’ye saldırıları 4 günlüğüne durduracak, esir takası ve insani yardıma imkan sağlayacak insani ara başladı.

Tahvil ihraçları tahvil faizlerinde oynaklığı artırırken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,36 ile 22 Eylül’den bu yana en düşük seviyesini görmesi sonrası haftalık bazda 4 baz puan artarak yüzde 4,47’de dengelendi.

Emtia tarafında ise Hamas ve İsrail arasındaki anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin belirsizliklerin özellikle petrol fiyatları üzerinde etkili olması beklenirken, Brent petrolün varil fiyatında tatil etkisiyle oynaklığın azalması dikkati çekiyor.

Brent petrol haftayı yüzde 0,6 artışla 80,9 dolardan tamamladı.

Amerikan Petrol Enstitüsü’nün, ülkede ham petrol stoklarının 1 milyon 467 bin varillik beklentilerin oldukça üzerinde 9 milyon 47 bin varil arttığını açıklaması talebin gerilediği öngörülerini destekledi.

Analistler, Brent petrolün haftayı yükselişle tamamlamasına karşın talep endişelerinin devam ettiğini dile getirdi.

Altının onsu ise haftayı yüzde 1,3 artışla 2.003,64 dolardan tamamladı.

Dolar endeksi dün 103,2 ile 31 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeyi test etmesinin ardından haftayı yüzde 0,4 azalışla 103,4 seviyesinden tamamladı.

KAYNAK: SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.