ORMAN HAFTASI KUTLANDI!

TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilciliği geçen hafta olan sel nedeniyle Orman Haftası Etkinliklerini bu hafta kutladı.

ORMAN HAFTASI KUTLANDI!
Editör: Arpak Medya
01 Nisan 2023 - 17:47

TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilciliği geçen hafta olan sel nedeniyle Orman Haftası Etkinliklerini bu hafta kutladı.

Ormanlar; okyanuslardan sonra en büyük karbon yutaklarıdır. Dünya ormanları, barındırdığı 60 bin ağaç türü, yüzbinlerce böcek, mantar, bitki türü ile dünya karasal biyolojik çeşitlililiğin %80’inden fazlasına yuvadır. İnsanların %50’sinden fazlasının suyu yine ormanlardan geliyor. 2.4 milyar insanın mutfaklarında yemekler odun enerjisi ile pişiyor, 1 milyar insanın gıda temininde ormanlardan toplanan mantar, meyve, yaban hayatı, orman içi sulardan elde edilen balıklar önemli bir yer tutuyor. Ormanlardaki biyolojik çeşitliliğin insanlığa armağanı olan odun dışı ürünler kırsalda insanlara gelir, yiyecek ve ilaç oluyor.

Ormanlar; iklimi düzenleme, su temini, sel ve taşkınları önleme, kuraklık etkilerini azaltma işlevleri ve sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle, iklim kriziyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunması konularında çok önemlidir.

Ülkemizde Orman Haftası, 21 - 26 Mart tarihleri arasında kutlanır. Bu hafta boyunca fidan dikilir, ağaç, orman, doğa sevgisi ve hayatımıza katkısı anlatılr. TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilciliği bu haftada olan sel nedeniyle etkinlikleri 30 Mart Perşembe Günü Mektebim Kolejinde kutladı. İl Temsilcisi Prof.Dr. Ali Rıza ÖZTÜRKMEN ”Ormanların iklim değişikliğiyle mücadelede ve suyun oluşmasında önemli rol oynar. Hafta kapsamında Öğrencilerimizi TEMA Vakfı olarak ziyaret ederek, toprağı, suyu ve doğayı korumanın önemini anlatıp, ağaç dikimi, ağaçlandırmanın önemi anlattık.

İklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybı; su ve gıda güvenliğinden sağlık sorunlarına, aşırı hava olaylarından iklim kaynaklı göçlere kadar yol açtığı büyük sorunları azaltmak için suyun ve ormanların korunması ile orman varlığının artırılmasının gerekliliği unutulmamalıdır.

Dünyayı, Ülkemizi ve İlimizi çok seviyoruz ama gittikçe azalan su – toprak - orman potansiyelimiz konusunda hiçbir şey yapmıyoruz.

Bunun hesabını ve bedelini 1 kaç dakika içimizden düşünelim mi?” dedi

 

Prof. Dr. Ali Rıza ÖZTÜRKMEN

TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü – Şanlıurfa

ARPAK MEDYA HABERLER


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.