Le Monde: Erdoğan'ın kendini toparlaması uzun sürmeyecektir ama...!

Fransa'nın saygın gazetelerinden Le Monde bir başyazı ile Türkiye'deki seçimleri değerlendirdi. Gazete, "Erdoğan'ın en kötü mağlubiyeti" başlığını kullandı.

Editör: Arpak Medya
02 Nisan 2024 - 16:17

Fransa'nın saygın gazetelerinden Le Monde bir başyazı ile Türkiye'deki seçimleri değerlendirdi. Gazete, "Erdoğan'ın en kötü mağlubiyeti" başlığını kullandı.

Le Monde: Erdoğan'ın kendini toparlaması uzun sürmeyecektir ama...

Türkiye'deki seçimlerle ilgili analiz ve yorumlar bitmek bilmezken, Fransa'nın saygın ve çok satan gazetelerinden Le Monde da bir başyazı ile durumu mercek altına aldı. 

AKP'nin büyük bir hezimet yaşadığı seçimlerden sonra yayınlanan makalede, "Türkiye'deki yerel seçimlerdeki yenilgi Erdoğan'ın en büyük mağlubiyeti" başlığı kullanılırken, "Türkiye'nin laik muhalefetinin Pazar günkü yerel seçimlerde elde ettiği açık zafer, Cumhurbaşkanı'nın ve ekonomi politikalarının sert bir şekilde reddedilmesi anlamına geldi. Bu alçakgönüllü bir deneyimdi ama Cumhurbaşkanı'nın hazırlandığı bir deneyim değildi" ifadesine yer verildi. 

 

Fransız gazetesinin yazı işleri tarafından kaleme alınan makalede Erdoğan'ın ve AKP'nin "2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana yaşadığı en büyük yenilgiyi yaşadığına" vurgu yapıldı.

"ERDOĞAN HALEFİNİ HAZIRLAMIYOR GİBİ GÖRÜNÜYOR"

İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra diğer birçok kentin yönetiminin de CHP'ye geçtiği belirtilirken, AKP'nin kalesi olarak bilinen bazı şehirlerin de yönetimlerinin de el değiştirdiği kaydedildi. Makalede, İmamoğlu'nun 2028'de yapılacak genel seçimler için güçlü bir cumhurbaşkanı adayı olarak öne çıktığı belirtilirken, "Erdoğan'ın partisinin sandıkta bu şekilde reddedilmesi, iktidarı kullanma tarzı o kadar otoriter bir hal almış ki kendi halefini bile hazırlamıyor gibi görünen bir lider için özellikle sert oldu" yorumu yapıldı.

Makalede, "Erdoğan'ın bu yenilgisi onun için şanslı bir zamanda geldi. 2028'e kadar başka bir seçim olmayacak. Dolayısıyla iktidarı hemen bir tehdit aldında değil. Pazar gecesi yaptığı konuşmada yenilgiyi hissettiği anlaşılıyordu" denildi. Öte yandan ekonomik krizin seçmeni etkilediği ve AKP seçmeninin sandığa gitmediği de belirtildi.

Fransız gazetesindeki yazı, "Uyum sağlama konusunda büyük bir yeteneğe sahip olan Erdoğan'ın kendini toparlaması uzun sürmeyecektir. Ancak, yirmi yıllık iktidarının ardından bu uyarı onun daha az zorlu görünmesine neden oldu" ifadeleriyle bitti.


KAYNAK SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.