Hatay'daki yangın büyüyor!

Hatay Belen ilçesinde çıkan orman yangını, sürüyor. Havanın kararmasıyla birlikte sadece karadan müdahale edilen yangın iki koldan devam ediyor.

Hatay'daki yangın büyüyor!
Editör: Arpak Medya
16 Temmuz 2023 - 22:02

Hatay Belen ilçesinde çıkan orman yangını, sürüyor. Havanın kararmasıyla birlikte sadece karadan müdahale edilen yangın iki koldan devam ediyor. Yangının bir kolu Sarımazı Derebahçe, Armutçuk, Kömürçukur mevkilerine, diğer kolu ise Antakya ilçesindeki Topağazı mevkiine doğru ilerliyor. SÖZCÜ muhabiri Can Çapar, bölgedeki son durumu aktarıyor.

Hatay’ın Belen ilçesi Soğukoluk Mahallesi ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye yangın söndürme helikopteri ile çok sayıda arazöz ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Yerleşim yerlerine yakın noktada çıkan yangına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

EVLER TAHLİYE EDİLİYOR

Yangını nedeniyle Müftüler ve Güzelyayla mahalleleri tedbir amacıyla tahliye edilmeye başlandı. İlk belirlemelere göre yangın nedeniyle bölgede 3 evin yandığı ancak herhangi bir can kaybının yaşanmadığı bildirildi.

YERLİKAYA VE YUMAKLI’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay’ın Belen ilçesindeki orman yangınında Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallelerinde riskli yerlerden başlayarak tedbir amaçlı vatandaşların tahliyelerinin devam ettiğini bildirdi. Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Tarım ve Orman Bakanlığımızın Hatay Belen’de başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları yoğun biçimde devam etmektedir. Hatay Valiliğimiz, AFAD ve güvenlik birimlerimizce Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallelerimizde riskli olan yerlerden başlayarak tedbir amaçlı vatandaşlarımızın tahliyeleri devam etmektedir. Yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme derhal başlatılmıştır.”

image small

SÖZCÜ Muhabiri Can Çapar, yangınla ilgili gelişmeleri olay yerinden aktarıyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay’ın Belen ilçesindeki orman yangınına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Yumaklı, “Hatay Belen’deki orman yangınına; 9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz, 375 personel sevk edildi. Ekiplerimizin havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız sürüyor” dedi.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, yaptığı açıklamada, “Soğuoluk mevkisinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik.” dedi.

image small

KOMŞULARINI KURTARMAYA ÇALIŞIRKEN AYAĞINI KIRDI

Hatay’ın Belen ilçesi Güzelyayla Mahallesi’nde etkili olan orman yangını sırasında, alevlerden kaçan komşularına yardım etmeye çalışan Yiğit Dingil (24) ayağını kırdı.

Otomobille hastaneye ulaşan Dingil, ayağı alçıya alındıktan sonra taburcu oldu.

Bir yakınının evine giden Yiğit Dingil, “Gece geç uyumuştum. Annem öğle saatlerinde ‘Yangın var’ diye seslenerek uyandırdı. Dışarı çıktığımda ilk başta çok küçük bir yangın vardı ama anlık olarak büyüdü. Komşularımızın hepsi yaşlı veya hasta. Kimse kaçamıyordu. Elime ağaç kesme motoru aldım, evlere yakın yerlerdeki ağaçları kesmeye başladım. Daha sonra komşularıma koşup, otomobile bindirmeye çalıştım. O sıra ayağım kırıldı. Mecburen kendimi arabaya zor attım. Zorlu bir şekilde yangın bölgesinden uzaklaştım. Şu an mahallemizdeki evler alevler altında. Perişan durumdayız” dedi.

image small

YANGIN RÜZGARIN DA ETKİSİYLE YAYILIYOR

Yerleşim merkezindeki yangın kontrol altına alınırken, dağlık alandaki yangın ise rüzgarın da etkisiyle geniş bir alanda devam ediyor. Yanan dağın hemen arkasındaki Antakya ilçesine bağlı Serinyol Mahallesi de yangın nedeniyle tehlike altında.

image small

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER İLE HAVADAN MÜDAHALE SÜRÜYOR

Hatay’ın Belen ilçesi Güzelyayla Mahallesi’nde çıkan orman yangını, 6’ncı saatinde devam ediyor. Havanın kararması nedeniyle gece görüşlü helikopter ile havadan müdahalenin süreceği bildirildi.

Öte yandan, rüzgarın etkili olmaya başladığı bölgede ekipler, zamanla yarışarak akşamın karanlığını aydınlatan alevlerin önünü kesmeye çalışıyor.

 

İKİ BAKAN BÖLGEYE GİDİYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangının devam ettiği Hatay’ın Belen ilçesine gidiyor.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yerlikaya ve Yumaklı, ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesini yerinden takip edecek.

BAKAN KOCA: GEÇMİŞ OLSUN

Yangınla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, “Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor. Kısa sürede sonuç alınacağına inanıyoruz. Nice can kaybı verdiğimiz Hatay'da hayat unsuru taşıyan her şey bizlere birer emanettir. Geçmiş olsun Hatay. Geçmiş olsun Türkiye” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.