Gübretaş 9. güne de tabanla başladı!

Gübretaş hisseleri bu sabaha da yüzde 10'luk düşüşle başladı. Şirket hisseleri, üst üste 9. günde de taban oldu. 9 günlük toplam kayıp yaklaşık 73 milyar TL'ye ulaştı. Borsada üç günde 706 bin kişi hesap kapattı.

Gübretaş 9. güne de tabanla başladı!
Editör: Arpak Medya
28 Aralık 2023 - 12:00

Gübretaş hisseleri bu sabaha da yüzde 10'luk düşüşle başladı. Şirket hisseleri, üst üste 9. günde de taban oldu. 9 günlük toplam kayıp yaklaşık 73 milyar TL'ye ulaştı. Borsada üç günde 706 bin kişi hesap kapattı.

Gübretaş 9. güne de tabanla başladı

Gübre Fabrikaları Türk A.Ş. (Gübretaş) hisselerinde taban serisi bu sabah da devam etti.

BIST 30 endeksinde yer alan şirketin hisseleri bu sabah da yaklaşık yüzde 10'luk değer kaybederken, son 9 gündeki düşüş toplamda yüzde 61'e ulaştı.

15 Aralık'ı 360 TL seviyesinden kapatan Gübretaş hissesi, 9 günlük taban serisiyle bugün 139,9 TL'yi gördü.

Şirketin piyasa değeri de 9 günde 120 milyar TL'den 47 milyar TL'ye çok sert düşüş yaşadı. 

Halka açılık oranı yüzde 23,43 olan şirketin hisselerini elinde bulunduranların son 9 gündeki toplam kayıpları ise yaklaşık 17 milyar TL oldu.

ALTIN MADENİYLE YÜKSELMİŞTİ

2019 sonunda 2,97 TL olan Gübretaş hissesi, bu yıl aralık ayı başında 392 TL'ye kadar yükseldi. Hisse fiyatındaki artış 5 yılda 130 katı aşmıştı.

Yüzde 75,95'lik hissesi Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'ne ait olan Gübretaş'ta, halka açık olan yüzde 23,43'lük payın yüzde 8,28'inin Oğuzhan Şahinkaya isimli kişiye ait olması dikkat çekiyordu.

Normalde gübre üretimi yapan Gübretaş'ın yükselişinde, 2020 yılında Bilecik'in Söğüt ilçesinde keşfedildiği açıklanan 109 ton rezerve sahip altın madeni etkili oldu. 

1 Ekim 2020'de şirket, Borsa İstanbul'da en yüksek piyasa değerine ve en yüksek işlem hacmine sahip 30 şirketin performansını takip eden BIST 30 endeksine dahil edildi.

NEDEN ÇAKILDI?

Gübretaş hisseleri, 18 Aralık Pazartesi günü şirket tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamayla düşüşe geçti. 

Söz konusu açıklamada, şirketin bedelsiz sermaye artırımı başvurusunun Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından reddedildiği duyuruldu. 

Şirket, 5 Haziran 2023 tarihindeki KAP açıklamasında, 334 milyon TL'lik sermayesinin yüzde 300 artışla 1 milyar 336 milyon TL'ye yükseltilmesi için SPK'ya başvurduğunu duyurmuştu. 

Gübretaş'ın 18 Aralık tarihli KAP açıklamasında, SPK'nın 7 Aralık 2023 tarihli toplantısında bu talebin reddedildiği aktarılarak "şirketimizin bağımsız denetim raporundaki sınırlı olumlu görüşe dayanak olan ve bağlı ortaklığımız Razi Petrochemical Co.'nun taraf olduğu davaya ilişkin olarak karşılık ayrılıp ayrılmayacağının konsolide finansal tablolarımızda yarattığı belirsizlik nedeniyle, olmayan kaynaktan sermaye artırımına yol açma riski ve muhasebenin ihtiyatlılık ilkesi de dikkate alınarak, "bedelsiz sermaye artırımı başvurumuzun bu aşamada olumsuz karşılanmasına karar verildiği" şirketimize bildirilmiştir" denildi. 

Gübretaş'ın İran'daki bağlı ortaklığı Razi Petrochemical aleyhine "fazla gaz tüketimi" nedeni ile yerel mahkemede 330 milyon dolar tutarında dava açılmıştı.

UZMANLAR NE DİYOR?

İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, bedelsiz sermaye artırımının reddedilmesi ile Gübretaş hissesinin baskılandığını belirtti.

Toros, "Bu baskı artarak devam etti ve piyasa tarafında hisse ve VİOP tarafında gerek terste kalınmalar gerekse de teminat tamamlama ya da kredi kapama için satışlar arttı gibi duruyor" dedi.

Bir aracı kurum yetkilisi, Borsa İstanbul'da son yıllarda yüksek kredili işlemlerle şişirilen hisseler olduğuna ve SPK'nın bunla ilgili hamle yapmış olabileceğine işaret etti.

Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz ise, BIST 30'a giriş kriterinin sadece piyasa değeri ve işlem hacmi olmaması gerektiğini, kurumsal yönetişim notunun da bir kriter olması gerektiğini, aksi takdirde sağlıksız fiyatlamaların ortaya çıktığını dile getirdi.

Bir fon yöneticisi, Gübretaş hisselerinde yüksek kaldıraçlı olarak pozisyonlar alındığını ve Gübretaş hisselerinin teminat olarak verildiğini, düşüş olunca da teminat tamamlama çağrılarıyla birlikte Gübretaş ve teminat olarak verilen diğer hisselerin satıldığını, spottaki değerin çok ötesinde zarar ortaya çıktığını söyledi.

ÜÇ GÜNDE 700 BİN KİŞİ KAÇTI 

Borsa İstanbul'da son dönemde yaşanan büyük çalkantı, yatırım sayıları ve piyasa değerlerine de yansıyor.

Son dört yılda yatırımcı sayısının 1 milyondan 8,5 milyona radikal bir yükseliş gösterdiği borsada aralık ayında rüzgar tersine döndü. 

Özellikle bu haftanın ilk iki gününde borsada rekor sayıda kişi hesap kapattı. 

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 22 Aralık Cuma günü 8 milyon 486 bin 149 olan borsadaki hesap sayısı, üç günde toplamda 706 bin 284 düşüşle 7 milyon 779 bin 865'e geriledi. 

Borsa İstanbul'da 22 Aralık Cuma günü biten haftada da 87 bin 327 kişi hesaplarını kapatmıştı. 

Son dönemde sert düşüşlerin yaşandığı borsada, yatırımcı sayıları ile birlikte toplam piyasa değeri de geriledi. 

KAYNAK: SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.