Erdoğan, 'katil ve darbeci' dediği Sisi tarafından karşılandı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, en son Başbakanlığı döneminde gittiği Mısır'ı 12 yıl sonra ziyaret ediyor. Kahire Havalimanı'nda Sisi tarafından karşılanan Erdoğan'ın yıllar boyunca Mısır Cumhurbaşkanı hakkındaki sözleri hafızalardaki yerini koruyor.

Erdoğan, 'katil ve darbeci' dediği Sisi tarafından karşılandı!
Editör: Arpak Medya
14 Şubat 2024 - 17:42

Cumhurbaşkanı Erdoğan, en son Başbakanlığı döneminde gittiği Mısır'ı 12 yıl sonra ziyaret ediyor. Kahire Havalimanı'nda Sisi tarafından karşılanan Erdoğan'ın yıllar boyunca Mısır Cumhurbaşkanı hakkındaki sözleri hafızalardaki yerini koruyor.

2013'teki darbe sonrası Kahire ile köprüleri atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra Mısır'da...

Erdoğan, Kahire Uluslararası Havalimanı'nda Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen tarafından karşılandı. 

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik ediyor.

 

Erdoğan, Sisi tarafından İttihadiye Sarayı'nda resmi törenle karşılanacak, ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. Erdoğan, Sisi tarafından heyeti onuruna verilen resmi yemeğe katılacak.

İletişim Başkanlığı, Erdoğan-Sisi görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden canlandırılması ve başta İsrail-Hamas çatışması olmak üzere bölgesel meseleler masaya yatırılacağını duyurmuştu.

KARŞILIKLI SON ZİYARETLER 2012'DE 

Erdoğan, en son Başbakanlığı döneminde 17-18 Kasım 2012'de Mısır'ı ziyaret etmişti. Muhammed Mursi'nin AKP 4. Olağan Kongresi'ne katılmak üzere 30 Eylül 2012 tarihinde Ankara'ya yaptığı ziyaret, Mısır'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı düzeyindeki son ziyaret olmuştu. Mursi, Kongre'den sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde bir araya gelmişti.

Dönemin Savunma Bakanı Sisi liderliğindeki Mısır ordusu, 3 Temmuz 2013'te yönetime el koymuştu. Müslüman Kardeşler'in 2011'de kurduğu Özgürlük ve Adalet Partisi'nin Başkanı olan ve seçimle iş başına gelen Mursi, askeri darbenin ardından görevinden alınıp hapse atılmıştı. Erdoğan, Mursi'ye darbe yapan Sisi'ye tepki göstermişti.

DARBE SONRASI KÖPRÜLER ATILDI 

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı 23 Kasım 2013 tarihinde Mısır tarafından "istenmeyen adam" ilan edilmiş ve 29 Kasım 2013 tarihi itibarıyla Mısır'ı terk etmesi istenmişti. Aynı gün Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'in "istenmeyen adam" ilan edildiğini ve ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine indirildiğini açıkladı. 4 Temmuz 2023 tarihine kadar diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesinde yürütüldü. İki ülkenin Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, 4-6 Mayıs 2021'de Kahire'de ve 7-8 Eylül 2021'de Ankara'da olmak üzere istikşafi görüşmeler yaptı. 

İLK TEMAS KATAR'DA

Erdoğan, 20 Kasım 2022 tarihinde FIFA 2022 Dünya Kupası’nın açılış töreni için gittiği Katar’ın başkenti Doha'da Sisi ile ilk kez görüşmüştü. 7 Şubat'ta Erdoğan'ı arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulunan Sisi, 28 Mayıs seçimlerinin ardından da yeniden seçilen Erdoğan’ı arayarak tebrik etmişti.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ise depremlerin ardından 27 Şubat'ta Adana'ya gelerek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştü. 18 Mart 2023'te ise Çavuşoğlu, Şükri'nin daveti üzerine Kahire'ye gitti. Çavuşoğlu’nun ziyareti 10 yıl sonra Türkiye’den Mısır’a Dışişleri Bakanı düzeyindeki ilk ziyaret olmuştu. 13 Nisan 2023 tarihinde Ankara'ya gelen Şükri, Çavuşoğlu ile bir araya gelmişti.

G-20'DE DE GÖRÜŞTÜLER 

10 Eylül 2023 tarihinde, G-20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Yeni Delhi'ye giden Erdoğan, burada Sisi ile görüşmüştü. Erdoğan Sisi ile ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi için gittiği Riyad'da da (11 Kasım 2023) bir araya gelmişti.

10 YIL SONRA BÜYÜKELÇİLER ATANMIŞTI

22 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Büyükelçi atama kararları ile Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı olan Salih Mutlu Şen Büyükelçi olarak atandı. Mısır'ın Ankara Büyükelçisi olarak atanan Amr Soliman Abdelmeguid el-Hamamy 27 Eylül 2023 tarihinde güven mektubunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunmuştu. Büyükelçi Şen ise 17 Aralık 2023'te Sisi'ye güven mektubunu sunmuştu.

'RABİA' İŞARETİ

Erdoğan, askeri darbeyi protesto etmek amacıyla Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir simge olan 'Rabia' işaretini "Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet" anlamıyla kullanmaya başlamıştı.

"SİSİ Mİ BİNALİ YILDIRIM MI?" 

İlişkilerdeki 11 yıllık süreçte yaşananların yanı sıra Erdoğan'ın Sisi hakkında sert sözleri de uzun yıllar gündemde kaldı. Erdoğan'ın, 2019'da yerel seçimlerde "Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı?" sözlerinden "Tiran", "Zalim", "Darbeci" gibi ifadeleri hazırlardaki yerini koruyor. Erdoğan'ın Sisi'ye yönelik açıklamalarından bazıları şöyle;

1 Mart 2015

* Ben uluslararası platformlarda şu anda darbeci Sisi'yi Cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimi söyledim. Yine söylüyorum. Benim için Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi'dir. BM'de aynı masaya onunla oturmadım. Oturursam, kendimi inkar ederim. Oturursam demokrat olmam.

24 Şubat 2019

* Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Her şeyden önce onun bir defa genel afla içerideki bütün bu insanları serbest bırakması lazım. 

13 Mart 2019

(Sisi ile görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine) * Şaka yapıyorsun herhalde. Böyle bir şey arkadaşlar söz konusu değil. 

17 Haziran 2019

* Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de. Halkının yüzde 52 oyunu almış olan bir Mursi'yi ve arkadaşlarını cezaevine mahkum eden bir antidemokratla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masada oturmam.

19 Haziran 2019

* Erdoğan'ın akıbetini Mursi'nin akıbetine benzetenler Sisi zihniyetidir. Biz kefenimizi giyerek zaten bu yola çıktık. Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz? 

20 Haziran 2019

(Mursi) * Ailesi vasiyetinin yerine getirilmesini istiyor, ailesine naaşını vermiyorlar. Sisi denilen kişi Mısır’da böyle bir yöneticidir ve bir zalimdir.


KAYNAK SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.