Erdoğan'dan Alman muhabire: Bizi tehdit etmeyin!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. İki liderin ortak basın toplantısında Erdoğan, Alman bir gazetecinin sorusuna tepki göstererek "Bir basın mensubu olarak bizi tehdit etmeyin" dedi.

Erdoğan'dan Alman muhabire: Bizi tehdit etmeyin!
Editör: Arpak Medya
17 Kasım 2023 - 23:02

Almanya’ya ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk olarak Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştü. Türk ve Alman heyetin yaptığı toplantıya Steinmeier ile birlikte başkanlık eden Erdoğan, daha sonra Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi ve ortak basın toplantısı düzenledi.

“BİZİM HOLOKOST GEÇMİŞİMİZ YOK”

Erdoğan ortak basın toplantısında İsrail'in Gazze'deki saldırıları hakkında özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

– “Şu anda İsrail’in nükleer silahı var mı? Var ama bunu İsrail’e sorarsanız ‘var’ demez. Çünkü onlar yalanı çok iyi kullanırlar.

– Şu an itibariyle 13 bin Filistinli çocuk, kadın, yaşlı öldürülmüştür. Artık neredeyse Gazze diye bir yer kalmadı, her taraf yerle yeksan oldu.

– Eğer elimiz, kolumuz, dilimiz bağlı kalırsak, hesabını tarihe veremeyiz. Borçluluk psikolojisi içerisinde İsrail-Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir.

– İnsani ateşkesi, Almanya-Türkiye birlikte sağlayabilirsek, özellikle bu ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanını yakalarız.

– Yılların rehineleri, tutsakları İsrail’in elinde. Bunu da görmemiz lazım. Bunu görmezsek haksızlık olur.

– Orta Doğu’da adil ve kalıcı barışın temini için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum.

– Bir borçluluk psikolojisi içinde İsrail-Filistin savaşını değerlendirmemek lazım. Ben rahat konuşuyorum. Bakın bizim İsrail’e borcumuz yok. Borçlu olanlar, rahat konuşamıyorlar. Biz Holokost cenderesinden geçmedik.”

ALMAN GAZETECİYE TEPKİ

İki liderin yaptığı açıklamanın ardından soru-cevap kısmına geçildi. Sadece iki gazetecinin soru soracağı önceden belirlendi. Bir Türk bir de Alman gazeteci soru sordu. Bu kısımda Erdoğan, Türkiye'nin yürüttüğü dış politika hakkındaki eleştirileri aktarıp, Hamas ile ilgili soru soran dpa muhabirine tepki gösterdi.

dpa muhabirinin Erdoğan’a sorduğu soru şu şekilde:

“Açıklamalarınız sadece Almanya'da değil NATO ülkeleri arasında da bir rahatsızlık oluşturdu. İsrail'in var oluş hakkını kabul ediyor musunuz? İsrail'in faşist bir ülke olduğunu söylediniz, hangi gerekçeleriniz var? Ve İsrail’in Hamas’a karşı saldırısına neden soykırım diyorsunuz? Yüzlerce insanı İsrail'de katleden bir örgütü, NATO müttefikleri tarafından terör örgütü olarak tanınan bu örgütü, nasıl bir kurtuluş örgütü olarak tanımlayabilirsiniz? Siz Türk-Alman ilişkilerini tehlikeye atıyor musunuz?”

Gazeteciye tepki gösteren Erdoğan, şunları söyledi:

– “NATO'nun önde gelen ülkelerinden bir tanesi, ilk 5'in içinde yer alan ülkeyiz. Türkiye, NATO'da sıradan bir ülke değil. Şu anda NATO'nun içinde düşüncesi, kanaati, ne olursa olsun… Rusya-Ukrayna arasında herkes kimin yanında yer alıyor? Ukrayna. Türkiye olarak biz iki ülke ile de görüşüyoruz. Aralarında herhangi bir ayrım yapmıyoruz. 33 milyon ton tahılı tahıl koridorundan bütün Avrupa'ya, Afrika'ya götüren biz olduk.

“SEN RAHATSIZ OLMUYOR MUSUN?

– Bak ben sana yüzlerce demiyorum… Binlerce Filistinliyi şu anda İsrail öldürdü. Hastaneleri yok etti. İbadethaneleri vuruyor, kiliseleri vuruyor. Sen bir Hristiyan olarak bu kiliselerin vurulmasından rahatsız olmuyor musun? Bunlara karşı niye bir tavır koymuyorsunuz? Bizim için bu noktada bölgede Musevi, Hristiyan, Müslüman… Bu ayrımın olmaması gerekiyor. Anti-semitizm mücadelesi veren olduysa bu mücadeleyi ilk veren lider ben oldum. Şu anda bakın Almanya İsrail'e şu kadar maddi destek verdiğinden bahsediyor.

“ÖYLE SORULAR SORUN Kİ…”

– Bir basın mensubu olarak bizi bununla tehdit etmeyin. Öyle soru sorun ki vicdani ve insani olsun ki biz cevapları öyle verelim.”

“ALMANYA SATMAZSA SATMAZ, ALTERNATİF BULURUZ”

Erdoğan ayrıca, savunma sanayinin ortak yürütülmesinin her iki ülkenin yararına olduğunu belirtti ve savaş uçağı satın alınması ile ilgili soruya, “Almanya, Türkiye'ye Eurofighter savaş uçağı satmazsa satmaz. Dünyada bir tek savaş uçağı üreten ülke Almanya değil. Türkiye alternatiflerini bulur, araştırıyoruz da. Şu an SİHA üretmede en önde gelen ülkelerden biriyiz” yanıtını verdi.

Almanya'daki Türk toplumunun dini vecibelerini yerine getirebilmeleri için ortak din adamı yetiştirme çalışmaları sürdürdüklerini belirten Erdoğan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi gibi konularda da haklı beklentileri olduğunu söyledi.

SCHOLZ: İSRAİL'İN SAVUNMA HAKKI VAR

Hamas'ın İsrail'e terör eylemini kınadıklarını belirten Scholz da bu konuyu da ve özellikle de Orta Doğu'nun yangın yerine dönmemesi için gereken çabaları görüşeceklerini söyledi.

Sholz, İsrail'in kendini koruma hakkı olduğunu ve bunu savunduklarını belirterek “Filistinli sivillerin ölümü de bizi üzüyor. Almanya bu konudaki insani yardımları sunmada önde gelen ülkelerden biridir. Orada iki devletli bir çözüm olmalıdır. İsrail'in varoluş hakkı bizim için olmazsa olmazdır. Ülkemizde, Yahudi düşmanlığına asla yer yoktur. Almanya'da yaşayan 5 milyon Müslüman'ın tabii ki yeri vardır ve bunun inkar edilmesine de karşıyız” dedi.

HUKUKSAL VE FİNANSAL GÜVENLİK ÖNEMLİ

Scholz, bu zorlu konularda görüşmenin önemli olduğunu belirtirken, “Türkiye'nin AB üyeliği konusunda nasıl ilerleme kaydedileceğini ve düzensiz göçün sınırlandırılması konusunu da görüşeceğiz. Türkiye ile yapılan Geri Kabul Anlaşması'nın sürdürülmesi de önemli. İki tarafında yararınadır bu“ diye konuştu.

Scholz, Türkiye ile ticareti geliştirmek istediklerini belirtirken, bunun için hukuk ve finansal güvenliğin önemli olduğunu savundu.

TAHIL KORİDORU TEŞEKKÜRÜ

Scholz ayrıca “Türkiye Ukrayna’dan tahıl ihracatı konusunda yapıcı ve önemli rol oynadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kişisel katkısından ötürü teşekkür ederim” dedi.(sözcü)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.