Bölgede gerilim artıyor!

İsrail ordusu, Lübnan'dan gelen ve İsrail hava sahasını ihlal eden bir insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.

Bölgede gerilim artıyor!
Editör: Arpak Medya
08 Nisan 2023 - 01:34

İsrail ordusu, Lübnan'dan gelen ve İsrail hava sahasını ihlal eden bir insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.

İsrail-Lübnan krizinde son durum… Bölgede gerilim artıyor

İsrail Ordusu’ndan yapılan açıklamada, ordu güçlerinin Lübnan’dan İsrail hava sahasına girdiği tespit edilen bir İHA’yı düşürdüğü kaydedildi.

Düşürülen İHA’nın türü ve kime ait olduğuna ilişkin ise bilgi verilmedi.

NETANYAHU’DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ürdün Vadisi bölgesinde saldırının düzenlendiği bölgede gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İsrail Başbakanı, saldırının faillerinin yakalanmasının “an meselesi olduğunu ve çok uzun sürmeyeceğini” söyledi.

Lübnan ve Gazze’den yapılan roket saldırılarına değinen Netanyahu, bu saldırılara karşılık olarak güvenlik kabinesinin bir dizi askeri operasyonu onayladığını, dünkü saldırılarla bu operasyonların sona ermediğini belirtti.

Kabinenin aldığı kararlar neticesinde Batı Şeria’da gözaltı operasyonlarının yapılacağını açıklayan Netanyahu, konuya ilişkin detaylı bilgi paylaşmadı.

Netanyahu, “Düşmanlarımız bir kez daha bizi sınıyor ama bunu yaparak hata ettiklerini öğrenecekler.” ifadesini kullandı.

Savunma Bakanı Gallant da saldırının faillerinin bulunması için çalışmaların devam ettiğine dikkati çekerek, “İsraillilere zarar vermek isteyen herkes kendisini ya hapiste ya mezarda bulacak.” diye konuştu.

Saldırının, Yahudilerin kutladığı Hamursuz Bayramı’nda yapıldığına işaret eden Gallant, “Tatilimizi yas gününe çevirmeye çalışanlar bunu yaptığına pişman olacak.” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Netanyahu ile Gallant’ın ciddi görüş ayrılıkları yaşadıkları ülkede kitlesel protestolara neden olan yargı reformu tartışmalarının ardından birlikte görünmesi dikkati çekti.

MISIR: ENDİŞE DUYUYORUZ

Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlar ve Lübnan’dan İsrail’in kuzey bölgelerine roket saldırısı düzenlenmesinin ardından Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Mısır’ın, İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa’da namaz kılan ve itikafta olanlara saldırıları akabinde bölgede yaşanan gelişmelerden derin endişe duyduğu ifade edildi.

Bu gerilimin ardından Lübnan’dan İsrail’e roket atıldığı, peşi sıra İsrail’in de Lübnan’ın güneyi ile Gazze’ye saldırı düzenlediğine işaret edilen açıklamada, “tüm taraflara kendine hakim olma, durumu yatıştırmak ve akan kanı durdurmak için gösterilen çabalara yanıt verme” çağrısı yapıldı.

Açıklamada, mevcut şiddet dalgasının devam etmesi durumunda bölgeyi büyük tehlikelerin beklediği uyarısı yapıldı.

“FARKLI YERLERDE GERİLİM TETİKLENECEK”

Hamas Sözcüsü Hazim Kasım, Gazze’de 6 Nisan’da yaşanan gerginlikle ilgili değerlendirmede bulundu.

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarında yaşanan artışın farklı yerlerde gerilimi tetikleyeceğini söyleyen Kasım, “(6 Nisan’da) Lübnan ve Gazze’den fırlatılan roketler, İsrail’in Kıble Mescidi’nde itikafta olanlara saldırısının ve Mescid-i Aksa’daki dini savaşı tırmandırmasının bir sonucuydu.” dedi.

Kasım, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıya, direniş gruplarının roket atarak karşılık verdiğini dile getirdi.

HAMAS, RUSYA İLE GÖRÜŞTÜ

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, taraflar “Siyonizmin Gazze Şeridi ve Lübnan’a yönelik saldırıları ve bunların derhal durması gerekliliği ile Mescid-i Aksa’ya yapılan aralıksız saldırıları” ele aldı.

Rus yetkiliye İsrail’in Filistin’e yönelik ihlallerini aktaran Ebu Merzuk, Filistin halkının haklarına bağlı olduğunu ve Hamas’ın Filistin halkını mümkün olan her şekilde savunacağını belirtti.

Bogdanov da ülkesinin, Filistin halkının haklarını destekleyen tutumunu ve Rusya’nın ilgili taraflarla Filistin halkının hakları için gösterdiği çabaları ifade etti.

İSLAMİ CİHAD HAREKETİ: İSRAİL ATEŞKESE BAĞLI KALIRSA BİZ DE BAĞLI KALIRIZ

Filistin’deki İslami Cihad Hareketi, İsrail’in ateşkese bağlı kaldığı kadar kendilerinin de buna bağlı kalacaklarını duyurdu.

Adını açıklamak istemeyen bir İslami Cihad yetkilisi AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Yaşananların tüm sorumluluğu İsrail’e aittir. Mescid-i Aksa’da ibâdet eden ve itikafta bulunanlara ilk İsrail saldırdı.” ifadelerine yer verdi.

Mescid-i Aksa’ya yönelik yapılan ihlallerin karşılıksız kalmayacağını vurgulayan yetkili, “Olup biteni takip ediyoruz. İsrail ne kadar kararlıysa biz de sükunette kararlıyız ve misilleme ilkesine göre adımlarımızı atıyoruz. İsrail ateşkese bağlı kaldığı kadar biz de bağlıyız.” dedi.

İsrail’in, Mescid-i Aksa’ya, ibadet edenlere ve itikafta bulunanlara saldırması durumunda tırmanışın yeniden devam edeceğini belirten yetkili, söz konusu kutsallara saldırı yapılması halinde doğrudan karşılık vereceklerini de sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

İsrail polisinin, Mescid-i Aksa’daki Müslümanlara ses bombası, kauçuk kaplı mermi ve coplarla orantısız güç kullanarak iki gece üst üste müdahale etmesi işgal altındaki Doğu Kudüs’te gerilimi tırmandırmıştı.

İsrail ordusu, dün Lübnan'dan ülkenin kuzey bölgelerine bir dizi roket atıldığını ve ülkenin kuzey bölgelerinde uyarı sirenlerinin devreye girdiğini duyurmuştu.

Ordu, akşam saatlerinde de Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine üç havan mermisi atıldığını açıklamıştı.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı saldırılarda şarapnel isabet eden bir İsraillinin hafif, bir kişinin de sığınağa kaçarken yaralandığını paylaşmıştı.

İsrail ordusu, roket saldırılarının, Hamas’ın Lübnan'da konuşlu unsurları tarafından düzenlendiğini duyurmuş ve olanlardan Hamas ile Lübnan hükümetini sorumlu tutmuştu.

Ardından İsrail ordusu eş zamanlı olarak Lübnan’ın güneyi ve Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar gerçekleştirmişti.

KAYNAK. SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.