Boeing hisselerinde sert düşüş!

ABD'de Alaska Hava Yolları'na ait Boeing uçağının Cuma günkü uçuş sırasında gövde panelinin kopması sonrasında bugün seans öncesi işlemlerde Boeing hisselerinde sert düşüş görüldü.

Boeing hisselerinde sert düşüş!
Editör: Arpak Medya
08 Ocak 2024 - 16:29

ABD'de Alaska Hava Yolları'na ait Boeing uçağının Cuma günkü uçuş sırasında gövde panelinin kopması sonrasında bugün seans öncesi işlemlerde Boeing hisselerinde sert düşüş görüldü.

Boeing hisselerinde sert düşüş

ABD'de Alaska Hava Yolları'na ait bir Boeing 737 MAX 9 tipi uçağının Cuma günkü bir uçuş sırasında gövde panelinin kopması nedeniyle acil iniş yapması, Boeing'in en çok sattığı 737 MAX tipi uçaklarına yeni bir darbe oldu.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), olayın ardından ülkedeki bazı 737 MAX 9 uçaklarının uçuşlarının geçici olarak durdurulmasına karar verdi.

Bu gelişme üzerine bugün ABD'de New York Borsası'nda işlem gören Boeing hisseleri seans öncesi işlemlerde yüzde 8'in üzerinde değer kaybetti. 

Cuma kapanış itibarıyla 150 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Boeing'de yüzde 8'lik kayıp, 12 milyar dolarlık piyasa değeri kaybına işaret ediyor.

Türk Hava Yolları (THY) da filosunda bulunan aynı tipteki beş uçağın uçuşlarını durdurduğunu dün açıklamıştı.

Öte yandan, son olay, Boeing'in 737 MAX uçaklarının yaklaşık beş yıl önce yaptığı iki ölümcül kazanın ardından uçuşlarının dünya genelinde durdurulması kadar ciddi bir adım değil.

Havacılık analiz şirketi Cirium'a göre, dünya genelinde yaklaşık 215 adet 737 MAX 9 uçağı kullanılıyor.

Düzenleyici kurumların ve hava yolu şirketlerinin Boeing 737 Max tipi uçaklara yönelik attığı adımlar şöyle:

ABD FEDERAL HAVACILIK İDARESİ

FAA, Boeing 737 Max 9 tipi uçaklara yönelik inceleme başlattı ve ülkedeki 171 adet Boeing 737 Max 9 tipi uçağın inceleme tamamlanana kadar uçuşlarının durdurulmasına karar verdi.

ABD ULUSAL ULAŞIM GÜVENLİK KURULU (NTSB):

NTSB de konuya yönelik soruşturma başlattı.

BREZİLYA:

Brezilya havacılık düzenleyici kurumu ANAC, FAA kararının otomatik olarak Brezilya'daki tüm uçuşlara uygulanacağını açıkladı.

KANADA:

Transport Canada, Kanadalı hava yollarının Boeing 737 MAX 9 tipi uçakları kullanmadıklarını açıkladı.

ÇİN:

Konuya yakın bir kaynağın Cumartesi günü verdiği bilgiye göre, Çin'in düzenleyici kurumu söz konusu olayı araştırıyor. Bloomberg'de yer alan haberde, 2019'da 737 MAX uçuşlarını durduran ilk devlet olan Çin'in harekete geçmeyi değerlendirdiği bildirilmişti.

AVRUPA BİRLİĞİ (AB):

AB Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), FAA'nın yayımladığı direktifi kabul etti fakat AB üyesi ülkelerin hava yollarından hiçbirinin 737 MAX 9 tipi uçak kullanmadığını açıkladı.

İNGİLTERE

İngiltere Sivil Havacılık Kurumu İngiltere'ye kayıtlı 737 MAX 9 tipi uçağın bulunmadığını açıklarken, hava sahasına giren tüm 737 MAX 9 operatörlerinin FAA direktifine uyması gerekecek.

ALASKA HAVA YOLLARI:

Alaska Hava Yolları, filosunda bulunan 65 MAX 9 uçağının tamamını uçuştan çekti fakat daha sonra FAA'nın talimatı üzerine daha önce bakım kontrolleri yapılan 18 tanesinin yeniden uçuşa başlayabileceğini açıkladı.

Alaska Hava Yolları Cumartesi günü bu kararından vazgeçerek 18 uçağın da uçuşlarını durdurdu.

Dün 163 uçuşu iptal eden hava yolları uçuşların durdurulmasından kaynaklanan aksamaların en az hafta ortasına kadar sürmesinin beklendiğini belirtti.

TÜRK HAVA YOLLARI:

THY, ABD'de uçan Boeing 737 MAX 9 tipi uçağın gövde panelinin uçuş sırasında kopmasının ardından filosunda bulunan aynı tipteki beş uçağın uçuşlarını durdurdu.

UNITED AIRLINES UAL.O:

737 Max uçaklarını filosunda bulunduran bir diğer ABD'li hava yolu şirketi United Airlines, FAA'nın talep ettiği incelemeleri yapmak için filosunda bulunan tüm 737 MAX 9 uçaklarının uçuşlarını durdurdu.

BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Veriler FOREKS tarafından sağlanmaktadır.

www.sozcu.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her türlü telif hakkı Mega Ajans ve Rek. Tic. A.Ş'ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2023 - Tüm hakları saklıdır. Mega Ajans ve Rek. Tic. A.Ş.


KAYNAK. SÖZCÜ.COM

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.