Ekrem Arpak

Ekrem Arpak

EKREM-CE

DEDAŞ KAÇAK ELEKTRİK KULLANIYOR!

01 Ağustos 2022 - 13:52 - Güncelleme: 01 Ağustos 2022 - 14:11

Yine kavurucu çöl sıcakları, yine çiftçinin, esnafın belini büken enerji kesintileri ve yine çaresizce devletin uzun yıllardır süren DEDAŞ zulmüne müdahale etmesini bekleyen Şanlıurfalılar...

MİLLETİ KANDIRMAYIN!

Geçenlerde sosyal medyada bir paylaşım dikkatimi çekti. Sözde Ak Parti Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı Enerji Bakanını arayarak (Ulaşabiliyor mu ki...) DEDAŞ'ın uygulamaya koyduğu 8 saatlik emerji kesintisini 4 saate indirmişti. 

Paylaşımda Kırıkçı'nın başarı hikayesi anlatılıyordu. Bu paylaşım pekte yabancı değildi bana. Uzun yıllar omuz omuza yürüdüğü en yakın dostunun bile sırtını döndüğü, Ak Parti teşkilatının bile artık umudunu kestiği, seçmen ve vatandaşla kopuk ve teşkilat başkanı olarak halkın arasında olmak yerine kardeşini makama atamak, bağevine asfalt döşemek, ucube petrol ofisi imar projesi ile gündeme gelen Sn. Kırıkçı'nın yeni bir şov paylaşımıydı. Öyle ya aynı Kırıkçı göreve gelir gelmez sosyal medya da

-DEDAŞ sorununu çözmek için Ankaradayız. Bu sorunu çözmek boynumun borcudur... Paylaşımı ile gündem olmuş fakat ne gariptir 3 gün sonra DEDAŞ'ı protesto eden çiftçilerin bileklerine plastik kelepçeler takılırken ortalıktan kaybolmuştu.

Neyse, meselemiz artık şehrin hepten tepki koyduğu ve görevden azledilmesi beklenen Kırıkçı değil ama bakın Şanlıurfa turizmine çok büyük emekleri olan, her cümlesinde nezaketin eksik olmadığı değerli iş insanı Hacı BİRSEN bile nasıl tepki koymuş:

''İvedilikle Abdurrahman Beyin gitmesi lazım. Teşkilatı bitirdi. Başkanvekillerine negatiflik has etti. HAS Parti takıntısı ve kalıntıcılığı Ak Parti teşkilatını tüketti. Ak Parti'ye oy vermeyen, Ak Davaya ihanet edenlerden yönetim kurulu kuruldu. Halk içinde Ak Parti düşmanlığının var olmasına sebep oldu. Yürekleri yetiyorsa benimle karşı karşıya gelinler. 3 Milletvekili, BŞ ve 2 ilçe başkanı hariç kimse kendisi ile bir araya gelmek dahi istemiyor...''

YATIRIM NERDE YATIRIM?

Evet, DEDAŞ'ın kavurucu çöl sıcaklarında yaptığı kesintiler tüm hızıyla Şanlıurfa'da tarımı tüketmeye devam ediyor. Tahmin edersiniz ki Sn. Kırıkçı'nın iddia ettiği 4 saat değil, günde 6 ile 8 saat arasında değişen kesintiler halkı perişan ediyor, ürünleri yakıyor...

Peki, DEDAŞ'ın bu duruma karşı savunması ne; ona bakalım.
Efendim, sözde kaçak elektirik ve özellikle çiftçilerin borçlarını ödememei nedeniyle DEDAŞ çok zorda kalıyormuş. Yalanınızı seveyim mi sizin?

Be vicdan yoksunları; diyelim ki kaçak elektirik tüketimi var: Siz zaten faturalarımıza o kaçak elektiriğin bedelini (Ek tüketim bedeli) olarak yansıtmıyor musunuz?

Ayrıca, 3 ayda, o da tarlaya, haneye uğramadan ve biriktirerek, ekleyerek çıkardığınız 300-500 bin liralık faturaları çiftçi nasıl ödesin?

Yeni aldığım bir bilgiye göre, DEDAŞ ve tüm enerji şirketleri devlet ile yaptıkları anlamada her yıl bulundukları bölgelerden elde ettikleri kazancın (karın) belli bir yüzdesini yine o bölgede yatırım olarak değerlendirmek zorundadır.

Nedir bu yatırımlar; eskiyen kabloların değişmesi, enerji hatlarının yenilenmesi vs vs vs. 
Yahu, siz ayda sadece Şanlıurfa'dan 120 milyon lira net kar elde edip, 1 lirasını dahi bu hatları yenilemek için kullandınız mı?

Efendim, özellikle ürün sulama döneminde aşırı yükleme nedeniyle hatlar bu enerji yüklenmesine dayanamadığı için patlıyor, bu nedenle de kesintiler oluyormuş. Çocuk mu var karşınızda? O hatları yenilemek vatandaşın görevi mi yoksa zaten siz her yıl buna engel olacak yatırımları yapmadığınız için mi?

EVET VALİ NE YAPSIN?

Doğrudur, Şanlıurfa'nın çiçeği burnunda valisi Sn. Salih Ayhan'ın tıpkı eğitim, tıpkı sağlık, OSB, turizm ve diğer sornlar gibi enerji sorununun çözümü içinde insanüstü bir mücadele verdiğine tanığım ama DEDAŞ'ın hizmet yerine sürekli kazancını arttıracak yeni ve halkı perişan eden hukuksuz yollar bulmasına karşı ne yapabilir ki?

Uzun yıllardır Şanlıurfa ve bölge halkını kaçak elektrik kullanmakla itham eden DEDAŞ'ın sözleşmelerinde yer alan yatırımları yapmayarak, fahiş fiyat politikası, akıl almaz cezalarla asıl elektirik kaçakçısı olduğu ortaya çıkmıyor mu?

Kronik hale gelen ve bölgenin en ağır, en çok kanayan yarası haline bürünmüş DEDAŞ sorununu sadece Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan'ın sırtına yüklemeye hakkımız yok zira bu sorunu çözmek istiyorsak el birliği ile mücadele etmeliyiz ve buna borçlarımızı ödeyerek başlamalıyız. Zira DEDAŞ'ın elindeki son savunma silahı borçların ödenmemesi...




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.