PETROLE İNDİRİM VAR MI

Petrol fiyatları bu hafta yüzde 9 düştü. Benzine önceki gün ve bugün iki indirim geldi. Motorinde salı günü indirim oldu. Vatandaşlar gelecek hafta yeni indirimlerin olup olmayacağını merak ediyor.

PETROLE İNDİRİM VAR MI
Editör: Arpak Medya
19 Kasım 2022 - 16:27

Petrol fiyatları bu hafta yüzde 9 düştü. Benzine önceki gün ve bugün iki indirim geldi. Motorinde salı günü indirim oldu. Vatandaşlar gelecek hafta yeni indirimlerin olup olmayacağını merak ediyor.

Petrol fiyatları düştü, benzin ve motorine indirim gelecek mi?

Resesyon riski emtia fiyatlarında baskıya sebep olurken, Brent petrolün varil fiyatı son bir haftada yüzde 9 düşüşle 87,6 dolara geriledi.

ABD için gösterge fiyat olan Batı Teksas petrolünde haftalık kayıp yüzde 10’a ulaştı ve bir varil petrolün fiyatı 80,1 dolara geriledi. Bu düşüş, mart ayından bu yana haftalık bazda en sert düşüş oldu.

Böylece ABD’de petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın başını çektiği müttefiklerinin ekim ayında aldığı üretim kısıntısı sonrası görülen zirvenin yüzde 14 altına gerilemiş oldu.

İngiliz Financial Times gazetesi, Çin’de yakıt talebinin zayıflamasının, yeni yaptırımlar nedneiyle Rusya’nın petrol arzının düşebileceğine yönelik endişelerinden daha ağır bastığını, bu gelişmenin petrol fiyatlarındaki düşüşte etkili olduğunu yazdı.

Savaş, yaptırımlar ve OPEC+ tarafından alınan üretimi azaltma kararları petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskı yaratırken, küresel ekonomideki yavaşlama ve resesyon sinyalleri aşağı yönlü baskı yaratıyor. ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere merkez bankalarının resesyon riskine rağmen attığı parasal sıkılaştırma adımları da petrol fiyatlarını düşürücü etkide bulunuyor.

İNDİRİM GELECEK Mİ?

Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle benzinin litre fiyatına 17 Kasım Perşembe günü 77 kuruş ve 19 Kasım Cumartesi günü 75 kuruş indirim geldi.

İki indirimle birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 21,19 TL’ye, Ankara’da 21,35 TL’ye, İzmir’de TL’ye 21,36 TL’ye geriledi.

Motorine de 15 Kasım Salı günü 1 lira 54 kuruş indirim geldi ve litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 24,79 TL’ye, Ankara’da 24,92 TL’ye, İzmir’de 24,96 TL’ye geriledi.

Sektör kaynakları, fiyatlardaki seyre göre önümüzdeki hafta salı ve çarşamba günleri indirimlerin gündeme gelebileceğini ancak pazartesi günkü piyasa fiyatlarının görülmesi gerektiğini söyledi.

RUS PETROLÜNE YAPTIRIM

AB tarafından temmuzda onaylanan 6. yaptırım paketi kapsamında, Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol tedarikinin 5 Aralık, rafine ürün tedarikinin 5 Şubat itibarıyla tamamen kesilmesine karar verilmişti.

Geçen ay kabul edilen ve Rusya’nın petrol satışına tavan fiyat getirilmesini içeren 8. yaptırım paketi kapsamında ise Rusya’dan ham petrol ve petrol ürünlerinin deniz yoluyla üçüncü ülkelere taşınmasına ilave kısıtlamalar getirilmişti.

KAYNAK: SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.