Oğuz Oyan'dan çarpıcı döviz krizi yorumu…

Ekonomist Oğuz Oyan, seçimlerin ardından döviz kurlarında yaşanması olası senaryoları ele aldı. Oyan, "AKP iktidarı devam ederse, bu ülkenin bir döviz krizinin yanında ödemeler dengesi krizine de yol alma ihtimali vardır" dedi.

Oğuz Oyan'dan çarpıcı döviz krizi yorumu…
Editör: Arpak Medya
22 Mayıs 2023 - 16:36

Ekonomist Oğuz Oyan, seçimlerin ardından döviz kurlarında yaşanması olası senaryoları ele aldı. Oyan, "AKP iktidarı devam ederse, bu ülkenin bir döviz krizinin yanında ödemeler dengesi krizine de yol alma ihtimali vardır" dedi.

Yeni haftanın ilk gününde Dolar TL kurunun bankalar arası piyasada 20 seviyesinde fiyatlanmasını değerlendiren Ekonomist Prof. Dr. Oğuz Oyan, seçimin ardından döviz kurlarında olası senaryoları ele aldı.

Oyan, bugün SÖZCÜ Televizyon’unda Can Coşkun’un sunduğu Gündem Masası programına konuk oldu.

Merkez Bankası’nın (TCMB) seçim öncesi rezervleri tükettiğini belirten Oyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ya da Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazanması durumunda yaşanması olası gelişmeleri ele aldı.

MERKEZİN REZERVLERİ TÜKETİLDİ

Oyan programda şu değerlendirmelerde bulundu:

* Her şey 14 Mayıs’a göre ayarlanmıştı. İktidarın nefesini tutabileceği son çizgi 14 Mayıs’tı. Reverzler ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) dahil bütün imkanlar seferber edildi. Seçimler ikinci tura kalınca bu tutulamaz hâle geldi. TCMB rezervleri tüketildi.

* TCMB’nin SWAP hariç net döviz rezervi eksi 72 milyar dolar düzeyinde. Eldekini harcamışlar, şimdi bizimkini harcıyorlar. Bankalardaki döviz tevdiat hesaplarını harcıyorlar.

* 120 milyar dolarlık bir KKM boyutu aşıldı. Orada bir tavana gelinmiş vaziyette. Ortada işlem yapacak döviz kalmadığı hâlde başka önlemlere de başvuruyorlar. TL likiditesini, gerek piyasadaki nakit para üzerinden, gerek mevduatlar üzerinden insanların dövize gitmemesi için kontrol ediyorlar.

* Şimdi de 28 Mayıs’a kadar durum daha da vahim olmasın diye son çırpınışlar yapılıyor. Kim cumhurbaşkanı seçilirse seçilsin dövizin önünün açık olduğu beklentisi var. Kur hareketini beklentiler yönetir. Bu beklenti yüksek olduğu için insanlar da bir döviz krizi bekliyor.

TL HÂLÂ AŞIRI DEĞERLİ

* Dolar/TL’de 20 seviyesi, bir kriz seviyesi değil. Ayrıca TL hâlâ dolar karşısında değerli. Enflasyondaki artışa kıyasla TL’deki artış daha az oldu. 23-24 seviyesinin üzerinde aşırı değerli bir kurdan bahsedebiliriz. Ancak enflasyon yükselirse o seviyenin de önü açık.

* Kur enflasyonu yukarı çekerse enflasyon da kuru yukarı çeker. İnsanlar enflasyona yakalanmamak için talebi öne alıyor. Ancak şuan araç ve konut gibi mallar için kredi de almak zor. İnsanlar da kendilerini güvenli limana atma mücadelesi veriyor.

* TCMB döviz rezervini bitirdi, altın satışı da yapıyor. Rezervlere bakıldığında 588 tondan 414 tona giden bir altın satışı var. Merkez Bankası dövizi tutmak için her şeyi yapıyor.

ERDOĞAN SEÇİLİRSE NE OLUR?

* Cumhur ittifakı iktidarı devam ederse, bugünkü politikaları sürdürmesi beklenemez ama Erdoğan iktidarının atayacağı bakanlarla ilgili olumsuz bir imaj oluştuğu için bu durumun göstergelerdeki etkisi olumsuz olacak. AKP iktidarı devam ederse, bu ülkenin bir döviz krizinin yanında ödemeler dengesi krizine de yol alma ihtimali vardır.

* Kılıçdaroğlu iktidarında ılımlı geçiş iktidarı mümkün ama onların da işi çok zor. Kılıçdaroğlu iktidarında daha kolay dış kaynak bulma imkanı yakın dönemde mümkün olacaksa bunun içeride dövizi baskılaması mümkündür. Maliye politikaları ile daha ılımlı bir geçiş sağlama imkanı vardır.

* Bu seçim aynı zamanda, “Kriz mi istiyorsunuz yoksa yumuşak geçiş mi istiyorsunuz?” oylamasıdır.

KAYNAK: SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.