İsrail saldırıya geçti!

Lübnan-İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL), sınır bölgesindeki mevcut durumun "çok tehlikeli" olduğu uyarısında bulunmuştu.

İsrail saldırıya geçti!
Editör: Arpak Medya
07 Nisan 2023 - 01:06

Lübnan-İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL), sınır bölgesindeki mevcut durumun "çok tehlikeli" olduğu uyarısında bulunmuştu. Netanyahu'nun güvenlik kabinesi toplantısı konuşmasının ardından İsrail ordusu Gazze’ye saldırmaya başladığını duyurdu. Lübnan'ın güney semalarında savaş uçaklarının yoğun hareketliliği devam ediyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine atılan bir dizi rokete ilişkin yaptığı açıklamanın ardından Lübnan’ın güneyinde İsrail’e ait savaş uçaklarının sesi yoğun bir şekilde duyulmaya başlandı.

İsrail’in Lübnan’a olası bir saldırısını takip etmek için başkent Beyrut’tan gelen birçok gazeteci, güneydeki Sur kentinin El-Kalayla beldesinde civarında beklemeye devam ediyor.

“MEVCUT DURUM ÇOK TEHLİKELİ”

Lübnan’ın güneyinden İsrail’e yönelik roket fırlatılması ve verilen karşılığın ardından UNIFIL Medya Ofisi tarafından bir yazılı açıklama yapıldı.

“Bugün öğleden sonra Lübnan’ın güneyindeki İsrail’e doğru roketler fırlatıldı” denilen açıklamada, “İsrail ordusu, UNIFIL’e, hava savunma sistemi demir kubbeyi aktif ettiği bilgisini verdi.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada görüşlerine yer verilen UNIFIL Komutanı Aroldo Lazaro, şunları kaydetti:

“Mavi hattın her iki tarafında da yetkililerle temas halindeyiz. Mevcut durum çok tehlikeli. UNIFIL, taraflara ivedi bir şekilde tansiyonun yükseltilmesinden kaçınılması ve itidal çağrısında bulunuyor.”

BM BARIŞ GÜCÜ PERSONELİNE “SIĞINAKLARA GİDİN” TALİMATI

UNIFIL, Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine roket atılmasının ardından bir yazılı açıklamada daha bulundu. Açıklamada, yürürlükteki protokole göre, sivil ve askeri UNIFIL personeline üsleri içindeki sığınaklara sığınmaları talimatı verildiği ifade edildi.

Bölgedeki durumun izlendiği, hızlı ve barışçıl bir çözüme ulaşmak için tüm koordinasyon ve iletişim mekanizmalarının kullanıldığı kaydedilen açıklamada, UNIFIL askerlerinin, görevlerinin başında olduğu ve bu tehlikeli günde ellerinden geleni yaptığı aktarıldı.

BM’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Lübnan-İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü’nün (UNIFIL) taraflarla irtibatta olduğunu belirten Dujarric, “Lübnan’dan İsrail’e birçok roket atıldı. Bunu kınıyoruz. Tüm taraflara itidal çağrısında bulunuyoruz. Barış gücüyle hareket etmeleri ve gerginliği artıracak tek taraflı hareketlerden kaçınmaları gerektiğini vurguluyoruz.” ifadelerini kullandı.

“BM HERHANGİ BİR AÇIKLAMA YAYIMLAMA KARARI ALMADI”

İsrail’in Mescid-i Aksa saldırısının ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Çin’in çağrısı üzerine toplanan BMGK, iki konuda da ortak açıklama yayımlamadı.

BAE BM Daimi Temsilcisi Lana Nuseybe, toplantı sonrasında basına yaptığı açıklamada, “BMGK herhangi bir açıklama yayımlama kararı almadı ancak anlamlı bir toplantı gerçekleştirdik.” dedi.

Konsey üyelerinin bölgede gerginliği düşürmeye büyük önem atfettiğini aktaran Nuseybe, gerginliğin artmasının kimseye faydası olmadığını vurguladı.

ABD Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood ise bir gazetecinin, “ABD ortak açıklamayı neden engelledi?” sorusu üzerine, toplantının kapalı gerçekleştiğini ve bölgede gerginliği düşürmek için ciddi bir şekilde “sessiz diplomasi” yürütüldüğünü belirtti.

Rusya’nın Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, toplantıda konuyu değerlendirmeye devam edecekleri konusunda mutabık kaldıklarını aktararak, Konseyin birlik içinde hareket etmesi gerektiğine işaret etti.

İSRAİL: LÜBNAN’DAN ATILAN ROKETLER TOPRAKLARIMIZA DÜŞTÜ

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'dan İsrail'in kuzey bölgelerine fırlatılan roketlerle ilgili bilgi paylaşıldı.

Açıklamada ilk belirlemelere göre, Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyindeki Batı Celile bölgesine 34 roket atıldığı, bunlardan 25'inin İsrail hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği, en az 5 roketin ise İsrail topraklarına düştüğü kaydedildi.

Diğer 4 roketin konumunun araştırıldığı ve saldırıların düzenlediği Batı Celile bölgesinde uyarı sirenlerinin devreye girdiği aktarılan açıklamada, olaya ilişkin daha fazla ayrıntının ilerleyen zamanda paylaşılacağı belirtildi.

Öte yandan, The Jerusalem Post gazetesi, Gazze Şeridi’nden de İsrail’e iki roket fırlatıldığını yazdı.

Roketlerin İsrail topraklarına düşüp düşmediği konusunda bilgi paylaşılmazken, Gazze sınırı yakınındaki İsrail yerleşim birimlerinde uyarı sirenlerinin devreye sokulduğu kaydedildi.

NETANYAHU’DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine atılan bir dizi roketin ardından gerçekleştirilen güvenlik kabinesi toplantısının açılışında konuştu.

Başbakan Netanyahu, “Düşmanlarımız yanılmasın. Hiçbir iç tartışmamız düşmanlarımıza her zaman her yerde karşılık vermemize engel olmayacak. Hepimiz, istisnasız, bu konuda birlik içindeyiz.” dedi.

Konuşmasında İsrail polisinin iki gece üst üste Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesine ve buradakilere orantısız güç kullanmasına değinmeyen Netanyahu, “Mescid-i Aksa’da statükoyu değiştirmeye niyetimiz yok. Durumu yatıştırması çağrısı yapıyoruz ancak burada şiddete başvuranlara karşı güçlü karşılık vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Düşmanlarına “saldırılarının bedelini ödeteceklerini” dile getiren Netanyahu, “İsrail halkı, sınandığı zaman bir araya geldiğini, ordusu ve diğer güvenlik birimlerinin ülkesini ve halkını korumak için eylemlerini destekleyeceğini, düşmanlar bir kere daha görecek.” diye konuştu.

Netanyahu’nun güvenlik kabinesi toplantısına, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, İsrail Genel Kurmay Başkanı Herzi Halevi, ordu ve diğer güvenlik birimlerinden üst düzey isimler katıldı.

İSRAİL SALDIRI SIĞINAKLARINI AÇTI

Öte yandan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, yaptığı açıklamada, “İsrail’in güvenliğini sağlamak için tüm düzeylerde harekete geçeceğini” belirtti.

İsrail basını, ülkenin Lübnan sınırına yakın bölgeleri ile merkez ve Gazze Şeridi çevresindeki saldırı sığınaklarının açılacağını geçti.

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği’nin personeline Lübnan sınırı çevresinden uzak durmaları uyarısı gönderdiği aktarıldı.

Aynı şekilde, İsrail ordusunun istihbarat ve savaş rolündeki askerlerine üstlerine teslim olmaya hazır olmaları talimatı verildiği paylaşıldı.


“SORUMLU HAMAS”

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kendi topraklarından İsrail’e roket atılmasının sorumluluğunun Lübnan hükümetine ait olduğunu dile getirdi.

İsrail’e roket atılmasının tehlikeli bir olay olduğunu kaydeden Adraee, “Çok taraflı bir olaydan bahsediliyor ancak atılan roketlerden sorumlu taraf, Lübnan’daki Hamas’tır.” ifadesini kullandı.

Olayda İran’ın parmağının olup olmadığını da araştırdıklarını belirten Adraee, ordunun, tam teyakkuz halinde olduğunu ve roketlerin imha edilme oranının bu teyakkuz halini gösterdiğini aktardı.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI’NDAN TALİMAT

İsrail Savunma Bakanlığından, konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, yetkililerden bilgi alan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, Güvenlik Kabinesi’nin bu akşam yapacağı toplantı öncesinde savunma teşkilatına “son olaylar nedeniyle olası tüm müdahale seçenekleri için hazır olunması” talimatını verdiği belirtildi.

Toplantıya, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar ve İran İşlerinden sorumlu askeri yetkili Tal Kelman’ın yanı sıra üst düzey yetkililerin katıldığı kaydedildi.

ÜRDÜN: YAŞANAN GERİLİM, MESCİD-İ AKSA’YA HAKSIZ SALDIRININ SONUCU

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi, Lübnan sınırındaki gerginliğin, İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da ibadet edenlere saldırmasının bir sonucu olduğunu söyledi.

CNN televizyonuna açıklamalarda bulunan Safedi, “İsrail, Mescid-i Aksa’ya yaptığı son saldırılarla Ürdün ve diğer Arap ülkeleriyle barış anlaşmasını baltalıyor.” dedi.

İsrail polisinin dün ikinci kez Mescid-i Aksa’ya saldırmasının ardından Tel Aviv’in, bölgesel işbirliğine girmeyi imkansız hale getirdiğini vurgulayan Safedi, “Bugün İsrail-Lübnan sınırında meydana gelen gerilim, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya haksız saldırısının sonucudur. Aylarca kaçınmaya çalıştığımız tehlikeli bir durumun içindeyiz.” diye konuştu.

NELER YAŞANMIŞTI?

İsrail ordusu, Lübnan'dan ülkenin kuzey bölgelerine bir dizi roket atıldığını ve ülkenin kuzey bölgelerinde uyarı sirenlerinin devreye girdiğini duyurmuştu.

Acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı da saldırılarda şarapnel isabet eden bir İsraillinin hafif, bir kişinin de sığınağa kaçarken yaralandığını paylaşmıştı. İsrail ordusu da Lübnan’ın güneyini topçu atışıyla vurmuştu. (AA, Reuters)

KAYNAK: SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.