Irak'ta ortalık karıştı!

Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararının ardından patlak veren protestolar sırasında 8 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi de yaralandı.

Irak'ta ortalık karıştı!
Editör: Arpak Medya
29 Ağustos 2022 - 23:05

Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararının ardından patlak veren protestolar sırasında 8 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi de yaralandı. Başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basan Sadr destekçileri ise güvenlik güçleri tarafından saraydan çıkarıldı. Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Irak'ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr'ın siyaseti bırakma kararının patlak veren protestolarda şiddet olayları yaşandı.

Foto: AA

 

Başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı basan Sadr destekçileri, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve havaya ateş ederek müdahale etmesinin ardından saraydan çıkarılırken, çıkan olaylarda 8 kişinin hayatını kaybettiği, 100’den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

Sadr destekçileri ile İran destekli grupların destekçileri ise Yeşil Bölge'nin dışında karşı karşıya gelerek birbirlerine taşla saldırdılar.

CUMHURBAŞKANI SALİH'TEN İTİDAL ÇAĞRISI

Yaptığı yazılı açıklama ile tüm tarafları itidale çağıran Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, barışçıl protestonun meşru bir hak olduğunu ancak devlet kurumlarını sekteye uğratmanın tehlikeli bir gelişme olduğunu dile getirerek, Sadr Grubu destekçilerinin devlet kurumlarından çekilmesini istedi.

IRAK'TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Sadr destekçilerinin Yeşil Bölge'yi basmasının ardından başkent Bağdat'tın ardından ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 19.00'dan itibaren bir sonraki duyuruya kadar ülke genelinde sokağa çıkma yasağının uygulanacağı duyuruldu.

Sadr sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, siyasetten çekildiğini açıklamış, Sadr Grubu'na ait Türbe-i Şerif ile müze dışındaki tüm kurumları kapatmaya karar verdiğini belirtmişti.

Foto: AA

SADR GRUBU'NUN ASKERİ KANADI SOKAĞA İNDİ

Şiddet olaylarının yaşanması ve 8 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Sadr Grubu'nun askeri kanadı Seraya es-Selam'ın silahlı üyeleri de sokağa indi. Silahlı grubun Yeşil Bölge'deki Sadr destekçilerini korumak için bölge yakınlarına konuşlanmayı planladığı öne sürüldü.

Foto: AA

BM'DEN SÜKUNET ÇAĞRISI

Irak’taki Birleşmiş Milletler Misyonu UNAMI tarafından yapılan açıklamada, Sadr destekçilerine Yeşil Bölge'yi terk etmeleri ve hükümet binalarını boşaltmaları çağrısında bulunuldu.

Foto: AA

Açıklamada, “Bütün protestocuları Yeşil Bölge'yi terk etmeye ve hükümetin Irak'a hizmet etmek için sorumluluklarını yerine getirebilmesi için hükümet kurumlarının boşaltılması çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı. UNAMI ayrıca, siyasi tarafları gerilimi düşürmeye ve diyaloğa çağırdı.

ABD’DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Irak’taki olayların bir an önce yatıştırılması ve tarafların diyalog kurması çağrısında bulundu.

Kirby, Beyaz Saray gazetecilerine Zoom üzerinden verdiği brifingde ABD dış politikasına yönelik açıklamalarda bulundu.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yaşanan çatışmaları “rahatsız edici” olarak nitelendiren Kirby, “Şimdi gerginlik değil, diyalog zamanı. Bu şiddet olaylarının yatıştırılması ve barışçıl göstericilere saygı duyulması çağrısı yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Kirby, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğinin boşaltıldığı iddialarını da yalanlayarak, bu aşamada böyle bir şeye gerek olmadığını söyledi.

MUKTEDA ES-SADR, AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, silahlı çatışmalar durana kadar açlık grevine başlama kararı aldı.

Sadr’ın sağ kolu sayılan müstafi milletvekili Hasan Azari, sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada, “Liderimiz, şiddet ve silahlı çatışma bitene kadar açlık grevine başladı.” dedi.

Azari, tarafları silahlı çatışmayı sonlandırmaya çağırdı.

Bağdat Yeşil Bölge’de Sadr’a bağlı milislerle hükümet güçleri ve Haşdi Şabi milisleri arasında yer yer silahlı çatışma yaşanıyor.

KAYNAK: SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.