Fed faiz kararı açıklandı!

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentilere paralel olarak faizi 25 baz puan daha artırarak yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti.

Fed faiz kararı açıklandı!
Editör: Arpak Medya
03 Mayıs 2023 - 22:51

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentilere paralel olarak faizi 25 baz puan daha artırarak yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti.

Fed faiz kararı açıklandı

ABD Merkez Bankası (Fed), tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Doların patronu, federal fonlama faizini 25 baz puan artışla yüzde 5,00-5,25 aralığına yükseltti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), kararı oy birliğiyle aldı. Bu oran, son 16 yılın en yüksek faizi olarak kayıtlara geçti. Bir sonraki faiz kararı 14 Haziran tarihinde alınacak.

ABD faiz vadeli kontratları, açıklamanın ardından Fed’in Eylül ayında faiz indirimine başlayacağını fiyatlamaya başladı.

FED METNİNDE ÖNE ÇIKANLAR

Fed gelecekte daha fazla faiz artışına işaret eden ifadeyi metinden çıkardı. Fed’in bu ifadeyi metinden çıkarması sonucu piyasalar hareketlendi. Açıklamada, gelecekteki adımların sıkılaştırma etkisine, ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı olduğu vurgulandı.

Fed ayrıca bankacılık sisteminin sağlam olduğunu belirtti. Açıklamada enflasyon risklerinin son derece dikkatle izlendiği vurgulanırken “enflasyon yüksek kalmaya devam etti. Ekonomik aktivite ilk çeyrekte ılımlı büyüdü.” ifadesi kullanıldı.

Yükselen enflasyon nedeniyle 2022 Mart ayında faiz artırımlarına başlayan Fed, son 3 toplantıda faiz artış hızını yavaşlatmış ve 25'er baz puanlık artışlarla yola devam etmişti. Ancak piyasalarda Fed’in artış döngüsüne ara verebileceği beklentisi arttı.

PİYASA HAREKETLENDİ

Kararın ardından piyasalar da hareketlendi. Karar öncesi 1,04 olan eURO/DOLAR paritesi kararın ardından 1,10 seviyesine yükseldi. Dolar/TL 19,47’de yatay seyretti. Bitcoin ise 28 bin 620 seviyelerinde yatay seyretti.

Gün içinde yükselen altın fiyatları kararın ardından daha da arttı. Karar öncesinde 2 bin 24 seviyelerinde olan ons altın fiyatı kararın ardından 2 bin 35 seviyelerine ulaşsa da sonrasında 2 bin 24 seviyesine geri döndü. Gram altın 1267 TL seviyelerinde işlem gördü.

POWELL: FAİZ ARTIŞLARINI DURDURMA KARARI ALINMADI

Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Powell’ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

* Faiz artırımlarının boyutunu verilere bakarak belirleyeceğiz.

* Enflasyon baskıları yüksek seyretmeye devam ediyor. Enflasyonun yüzde 2 seviyesine geri getirilmesi için önümüzde uzun bir yol var.

* Parasal sıkılaştırmanın tam etkisini görmek zaman alacak.

* Bugün faiz artırımlarını durdurma konusunda bir karar alınmadı. Sıkılaşma adımlarına ilişkin cümleyi karar metinden çıkardık. Faiz artırımlarının durup durmayacağı sorusunun yanıtını haziran toplantısında alacaksınız.

* Bugünkü toplantıda faiz artırımlarına ara verilmesinden bahseden politika yapıcılar oldu, ancak bunlar çok fazla değildi. Faiz artırımlarında sona başlangıca göre çok daha yakınız.  Faiz artırımlarına sona yakın veya sonda olduğumuzu hissediyoruz.

* Faizde tepe noktasının neresi olduğunu haziran toplantısında gözden geçireceğiz.

* Borçlanma tavanının artırılmaması kötü bir etki yaratabilir. Bir temerrüde düşülmesinin sonuçları oldukça kötü olur.

* Enflasyon görünümü faiz indirimlerine izin vermiyor. Enflasyonun aşağı gelmesinin biraz zaman alacağını değerlendirmeye devam ettiğimiz ortamda faizleri indirmek uygun olmaz.

ARPAK MEDYA HABERLER


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.