Altın ithalatı iki yılın zirvesine yükseldi!

Türkiye'nin altın ithalatı eylülde 3,1 milyar dolarla 2 yılın zirvesine yükseldi. Darphane'nin altın üretimi de son dönemde hızlı artarken, uzmanlar yastık altı ve Rusya etkisine işaret etti.

Altın ithalatı iki yılın zirvesine yükseldi!
Editör: Arpak Medya
05 Ekim 2022 - 19:44

Türkiye'nin altın ithalatı eylülde 3,1 milyar dolarla 2 yılın zirvesine yükseldi. Darphane'nin altın üretimi de son dönemde hızlı artarken, uzmanlar yastık altı ve Rusya etkisine işaret etti.

Altın ithalatı iki yılın zirvesine yükseldi

Altın ithalatında son dönemdeki dikkat çeken yükseliş eylülde de devam etti.

Altın ve diğer kıymetli taş ithalatı eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 543,4’lük artışla 3 milyar 110 milyon dolara yükseldi. Geçen sene eylülde bu rakam 483 milyon dolardı.

‘Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar’ ithalatı, ocak-eylül döneminde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 138,2 artışla 14 milyar 227 milyon dolara ulaştı.

9 AYLIK ENERJİ VE ALTIN FATURASI 88 MİLYAR DOLAR

Eylüldeki 9 milyar 563 milyon dolarlık enerji ithalatı ile birlikte, enerji ve altın faturası eylülde 12 milyar 673 milyon dolar oldu.

Ocak-eylül dönemindeki toplam enerji ve altın ithalatı da 88 milyar 77 milyon dolar oldu.

Türkiye’nin enerji ürünleri ihracatı eylülde 1 milyar 705 milyon dolar, ocak-eylül döneminde 12 milyar 268 milyon dolar oldu.

Türkiye’nin altın ve diğer kıymetli taş ihracatı da eylülde 951 milyon dolar, ocak-eylül döneminde 7 milyar 332 milyon dolar oldu.

VATANDAŞIN ALIMLARI ARTTI

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı, Para ve Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, vatandaşın tasarruf amaçlı altın alımlarının son aylarda arttığına işaret etti.

Nitekim, Darphane’nin altın üretimi ağustosta 6,1 tonla 17 ayın zirvesine yükselmişti. Yıldırımtürk, yükselişin eylülde de sürdüğünü belirtti.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenleri piyasası verilerine göre de ağustosta altın ithalatı 31,3 tonla iki yılın zirvesine çıkmıştı.

Yıldırımtürk, Rusya’da üretilip Dubai üzerinden Türkiye’ye gelen altının da arttığına işaret etti.

Yastık altındaki altını sistem içine çekme kampanyalarının etkili olmadığını, yüksek enflasyon ve güven sorunu nedeniyle vatandaşın yastık altı altın alımlarının sürdüğünü belirten Yıldırımtürk, vatandaşın altında fiyat düşüşlerini alım fırsatı olarak gördüğünü belirtti.

ARPAK MEDYA HABERLER


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.