Altın fiyatları Japonya etkisiyle yükseldi!

Altın fiyatları Japonya etkisiyle yükseldi Altın ve gümüş fiyatları, Japonya Merkez Bankası’nın sürpriz şahin hamlesi ve doların zayıflamasıyla değer kazandı.

Altın fiyatları Japonya etkisiyle yükseldi!
Editör: Arpak Medya
20 Aralık 2022 - 23:19

Altın ve gümüş fiyatları, Japonya Merkez Bankası’nın sürpriz şahin hamlesi ve doların zayıflamasıyla değer kazandı.

Altın fiyatları Japonya etkisiyle yükseldi

Altın ve gümüş, Japonya Merkez Bankası'nın beklenmedik şekilde getiri eğrisi politikasını revize ederek piyasalara şok dalgaları göndermesinin doları zayıflatmasıyla yükseldi.

Spot piyasada altının onsu 1792 dolar seviyelerinde işlem görürken gram altın ise piyasalarda 1074 TL'den alıcı buldu.

JAPONYA’NIN HAMLESİ PİYASAYI SARSTI

Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) ülkenin 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 0,25’den yüzde 0,5'e yükselmesine izin vererek piyasaları şaşırtmasının ardından yen sert yükseldi. Dolar endeksi ise yüzde 0,7'ye kadar değer kaybetti.

BOJ'un 10 yıllık getiri sınırını korumaya yönelik kararlı duruşu, dünya çapında borçlanma maliyetlerinin düşük tutulmasına dolaylı yoldan yardımcı olmuştu. Ancak BoJ’dan gelen sinyallerle birlikte merkez bankalarının şahin duruşlarını koruyacaklarına ilişkin beklentiler piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdı.

Merkez bankalarının kararları nedeniyle geçen hafta dalgalı bir seyir izleyen altının ons fiyatında düşüşler sınırlı kalmış, ekonomilerdeki zayıflık işaretleri ve dolar endeksindeki düşüş ise altın fiyatlarını desteklemişti.

Yatırımcılar uzun süredir faiz getirisi olmayan altından kaçınarak finansal risklere karşı güvenli liman olan dolara yöneliyordu. Ancak dolardaki bu son gerileme, ons altın fiyatında yükselişe neden oldu.

‘RİSK İŞTAHININ DÜŞMESİ ETKİLİ’

Ziraat FX’in günlük bülteninde konu ile ilgili şu değerlendirmeler yer aldı:

“Dün görece dar bir aralıkta hareket eden değerli maden günü yüzde 0,3 oranında düşüşle 1788 seviyesinden tamamladı. Bu sabaha baktığımızda, BoJ'un sürpriz bir kararla getiri eğrisi tavanını yukarı çekmesi tahvil faizlerini yukarı çekse de değerli madenin kısmi alımlarla karşılaştığını izliyoruz. Bunda karar sonrasında risk iştahının azalması etkili oluyor olabilir.”

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM

Altının ons fiyatı dün yüzde 0,3 azalarak haftanın ilk gününü 1.787 dolardan tamamlamasının ardından, bugün yüzde 1,2 yükselişle 1809 dolardan işlem gördü. Gümüş ise ons başına yüzde 4 artışla 24 dolardan işlem gördü. Gram gümüş ise 14,3 TL’den işlem gördü.

Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel yüzde 0,32 değer kaybeden altının gram fiyatı günü 1072 liradan tamamlamıştı.. Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından yüzde 1,3 artışla 1085 TL’den işlem gördü. Çeyrek altın 1793 TL’den, Cumhuriyet altını da 7 bin 377 TL’den satıldı.

KAYNAK: SÖZCÜ.COM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapınız.